Annons

”En myndighet är inte vägen till jämställdhet”

Det är inte en jämställdhetsmyndighet som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Att öka jämställdheten mellan män och kvinnor är för viktigt för att göras till en symbolfråga om en myndighet. Jämställdhet handlar framför allt om reformer, inte organisation. Det skriver Louise Meijer (M) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Louise Meijer.

Foto: Pressbild

Louise Meijer.

Foto: Pressbild
Louise Meijer.
Louise Meijer. Foto: Pressbild

REPLIK | JÄMSTÄLLDHET

I en debattartikel på SvD.se skriver ett antal debattörer att nedläggningen av jämställdhetsmyndigheten är ett brott mot Sveriges jämställdhetsambitioner. För det första bör det påpekas att flera av undertecknarna har kopplingar till partier på vänsterkanten, en av undertecknare är till och med riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Artikeln kan därför inte betraktas som partipolitiskt obunden.

För det andra, Sverige har lyckats bli ett av världens mest jämställda länder utan någon jämställdhetsmyndighet. Jämställdheten varken står eller faller på grund av en jämställdhetsmyndighet.

Det är politiska reformer som leder till mer jämställdhet. Just nu måste Sverige se till att den svenska jämställdheten kommer alla Sveriges kvinnor till del och dessutom behöver vi stärka kvinnors ekonomiska självständighet. I budgeten har Moderaterna och Kristdemokraterna många förslag för detta.

Annons
Annons

Polisen ges mer resurser och genom det kan den växande otryggheten tryckas tillbaka och sexualbrotten prioriteras istället för att läggas på hög. För att säkra jämställdheten i hela Sverige så vill Moderaterna dessutom att hedersbrott ska vara straffskärpande och fungera som en egen brottsrubricering. Frontfigurer inom vänsterrörelsen har under lång tid utmålat debatten om hedersbrott som rasism och på så vis hindrat att jämställdheten kommer alla till del.

För att stärka kvinnors ekonomiska självständighet så utökar vi rut-avdraget och sänker skatten både för de arbetstagare som tjänar minst och för de pensionärerna med minst pension. Eftersom det är fler kvinnor än män som är låginkomsttagare och fattigpensionärer så gynnar detta den ekonomiska jämställdheten. I övergångsregeringens budget fanns bara en skattesänkning för de rikaste pensionärerna.

Att lösa akuta samhällsproblem och öka jämställdheten mellan män och kvinnor är alldeles för viktigt för att göras till en symbolfråga om en myndighet. Det är riktiga reformer som stärker och ökar jämställdheten, inte en myndighet. I vår budget finns flera sådana förslag.

Louise Meijer (M)
riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons