Annons

Claes Arvidsson:En ny berättelse om varför vi behöver EU

Trots olikheterna pekar president Macron och CDU:s partiledare Kram-Karrenbauer i samma riktning.

Publicerad
CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer.
CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Markus Schreiber/TT

EU-valet den 26 maj närmar sig och det betyder att den vanligen frånvarande offentliga debatten om EU kommer att ta fart. Det är förstås utmärkt. Risken är dock att den traskar på i vanliga hjulspår med fokus på vad partiet x säger nej till. Det kan lätt bli lite insulärt. Och på detaljnivå.

Samtidigt pågår en vidare debatt om EU:s framtid formulerad av ledarna för de två stormakterna Frankrike och Tyskland.

President Emmanuel Macrons vision är ”fransk” med CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauers är ”tysk”. Den insiktsfulla analytikern Constanze Stelzenmüller har dock i en artikel i Financial Times pekat på att trots de stora olikheterna pekar både Macron och AKK på ett övergripande plan i samma riktning – mot ett nytt narrativ om EU:

Annons

”The first was about peace; the second, prosperity; and the third, democratic transformation. This fourth story is about the protection of what Mr Macron terms “civilization” and Ms Kramp-Karrenbauer calls the “European way of life”: representative democracy, the rule of law, individual freedom and a social market economy.”

Vore inte det något att prata om?

Nyligen presenterades den 22:a årgången av Europaperspektiv. Också den ett utmärkt startskott för frågor vi borde ställa oss och prata om – också i EU-valrörelsen. I årsboken diskuteras:

”hur EU påverkar och påverkas av nationalstatens återkomst i Europa. Medlemsstaternas tilltagande egoistiska agerande inom flera politikområden gör frågan om nationalstatens återkomst särskilt aktuell. Tendenser till ekonomisk nationalism i syfte att slå vakt om arbetstillfällen i det egna medlemslandet växer sig starkare. Flera av unionens medlemsstater trotsar öppet gemensamt fattade beslut och ifrågasätter till och med EU:s grundläggande värderingar. Euroskeptiska och nationalistiska partier mobiliserar inför Europaparlamentsvalet i maj och för första gången någonsin förväntas ett land lämna EU. 2019 ser därför ut att bli ett avgörande år för det europeiska samarbetet.”

Och det var inte någon tillfällighet att när antologin presenterade på SvD/Brännpunkt var rubriken:

Svenska politiker bör rannsaka sig själva om EU.

CLAES ARVIDSSON  är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons

CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer.

Foto: Markus Schreiber/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons