Annons

”En ny partiledare måste förstå att vi gått vilse”

Liberalernas kris är helt självförvållad och vi behöver en partiledare som vägleds av den insikten. Men krisen är främst en kris i rikspartiet – ute i landet finns ett stort antal liberala personer och politiker med rätt egenskaper, skriver L-politikerna Anders Cnattingius och Henrik Thorsell i Vellinge.

Under strecket
Publicerad

Jan Björklund samma dag han meddelade att han avgår som partiledare för Liberalerna.

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TTBild 1 av 2

Anders Cnattingius och Henrik Thorsell

Foto: PrivatBild 2 av 2

Jan Björklund samma dag han meddelade att han avgår som partiledare för Liberalerna.

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TTBild 1 av 1
Jan Björklund samma dag han meddelade att han avgår som partiledare för Liberalerna.
Jan Björklund samma dag han meddelade att han avgår som partiledare för Liberalerna. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

DEBATT | LIBERALERNAS FRAMTID

Så valde Jan Björklund (L) att inte kandidera som fortsatt partiledare. Gott så, nu kan vi som parti börja blicka framåt. I det sammanhanget har en del liberala ledarredaktioner lyft fram behovet av en partiledare som kan ena partiet. Det är fel utgångspunkt. Den kommande partiledaren har en enda uppgift, att vända rikspartiets kräftgång i väljarkåren. Ett liberalt riksparti som hamnar så lågt som 2,7 procent i opinionsmätningar i ett av världens mest individualistiska länder har uppenbarligen gått helt vilse. Att skylla situationen på högernationalistiska tendenser över Europa imponerar föga. Liberalernas kris är helt självförvållad och vi behöver en partiledare som vägleds av den insikten. Inget enar ett parti som framgång i valurnan.

Annons
Annons

Så vad är det för partiledare vi ser framför oss? Vi anser att den personen behöver ha följande egenskaper för att kunna lyckas med sitt uppdrag. 

Hen måste ha kraften att peka ut en tydlig väg framåt för vårt parti. Vad ska Liberalerna egentligen vara för parti och för vem? Ett parti för en liten exklusiv skara högutbildade väljare, där strävan efter ideologisk renlärighet hela tiden är i förgrunden, eller ett brett parti som kombinerar liberala värderingar med realistisk samhällsanalys och pragmatiska lösningar på flertalets problem? Just nu är vi på god väg mot det förstnämnda, vi föredrar det sistnämnda.

Vår kommande partiledare måste äga viljan att formulera och kommunicera politik med ett utifrån och in perspektiv. Det är i huvudsak våra tilltänkta väljare som ska avgöra vilka frågor vi ska besvara och vilka problem och förhoppningar vår politik ska möta, inte partiideologer. De partier och politiker som tar medborgarnas oro och invändningar på allvar vinner alltid i längden.

Hen måste vara autentisk. I dagens politiska kultur med nästan till fördärvet budskapstränade politiker, är partiföreträdare som har modet att faktiskt svara ärligt på frågor och föra en verklig dialog rena hårdvalutan. Vi är övertygade om att de flesta väljarna har tappat tålamodet med politiker som ständigt svarar på frågor de skulle vilja få istället för att ge genuina svar på de som verkligen ställs. Det handlar inte minst om att vara öppen om och på ett ärligt sätt förhålla sig till de liberala målkonflikter som inryms i flera aktuella politikområden. Det motsatta är att kraftigt underskatta väljarnas intelligens.

Annons
Annons

Anders Cnattingius och Henrik Thorsell

Foto: PrivatBild 1 av 1

Personen måste ha hård hud, men varmt hjärta. Vägen fram till det slutliga valet av vår partiledare riskerar att handla mer om att klistra etiketter på varandra än att föra en saklig diskussion. Negativa kampanjer är redan igång, inte minst från de olika tidningars ledarredaktioner. Sydsvenska Dagbladets huvudledare om Nyamko Sabuni, som publicerades mindre än 48 timmar efter att hon omnämnts som partiledarkandidat, är bara ett av flera tecken i tiden. Det kommer säkert fler lågvattenmärken, men oavsett vad så är det helt nödvändigt att vår kommande partiledare kan ta sig igenom processen intakt och vara redo att mobilisera partiet att möta väljarna med värme och övertygelse 2022. Det är väljarna som utgör vårt existensberättigande, inte proffstyckarna.

Ifall man bemödar sig att lära känna det politiska livet utanför riksdagen kommer man att upptäcka ett stort antal liberala personer och politiker i regioner och kommuner som har beskrivna egenskaper. Liberalernas kris är först och främst en kris i rikspartiet, det visar inte minst den betydande skillnad som finns mellan partiets resultat i kommun-, regions- och riksdagsvalet. Det är samtidigt ett bevis på den potential som finns i vårt sargade parti om vi en gång för alla tar oss samman, påminner oss om vad som tidigare har gjort oss framgångsrika och agerar därefter.

Anders Cnattingius (L)
Henrik Thorsell (L)
Vellinge

Anders Cnattingius och Henrik Thorsell
Anders Cnattingius och Henrik Thorsell Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons