Annons

Therese Larsson Hultin:En ohelig allians som får Le Pen att jubla

Efter två månaders intensiva förhandlingar har Österrike fått en ny regering. Med 31-årige Sebastian Kurz vid rodret styrs nu landet av konservativa ÖVP och högerradikala FPÖ. Samma FPÖ som vid millennieskiftet fick EU:s medlemsländer att införa sanktioner mot Österrike.

Under strecket
Publicerad

Den nyblivne förbundskanslern Sebastian Kurz, till vänster, och hans vicekansler Heinz-Christian Strache vid regeringstillträdet på måndagen.

Foto: Ronald Zak/APBild 1 av 1

Den nyblivne förbundskanslern Sebastian Kurz, till vänster, och hans vicekansler Heinz-Christian Strache vid regeringstillträdet på måndagen.

Foto: Ronald Zak/APBild 1 av 1
Den nyblivne förbundskanslern Sebastian Kurz, till vänster, och hans vicekansler Heinz-Christian Strache vid regeringstillträdet på måndagen.
Den nyblivne förbundskanslern Sebastian Kurz, till vänster, och hans vicekansler Heinz-Christian Strache vid regeringstillträdet på måndagen. Foto: Ronald Zak/AP

Det är bara att konstatera att tiderna har förändrats. När Österrikes nya koalitionsregering svors in på måndagen var det med hjälp av ett parti som tidigare fick många runt om i Europa att hålla för näsan med ena handen och vifta upprört med den andra.

FPÖ, eller det österrikiska frihetspartiet som förkortningen ska utläsas, har bruna rötter.

Dess förste partiledare på 1950-talet var en före detta SS-man, och Heinz-Christian Strache, som leder FPÖ idag, rörde sig i nynazistiska kretsar i sin ungdom och spenderade sin tid med att springa runt i skogen med kamouflagekläder och vapen. ”Jag var sökande”, har Heinz-Christian Strache själv kommenterat perioden.

Nu är Strache Österrikes vicekansler och en av sex ministrar med FPÖ-flagg i regeringen. Konservativa ÖVP har åtta ministrar.

Annons
Annons

Det är bara att lyfta på hatten för Straches förhandlingsförmåga. Frihetspartiet kom trea i valet i oktober med 26 procent av rösterna, efter socialdemokraterna och ÖVP, som vann med 31,5 procent.

Partiet lyckades inte bara stoppa det rökförbud på restauranger som skulle införas nästa vår, man har dessutom fått igenom en minskning av bidragen till asylsökande under de första åren i landet.

Situationen är annorlunda mot år 2000. Men ett högerextremt parti vid makten är aldrig ofarligt.

Värt att notera är också att FPÖ fått tre av de tyngsta ministerposterna: inrikes- utrikes- och försvarsministeriet. Där väcker inrikesminister Herbert Kickl störst uppmärksamhet. Han beskrivs ofta som FPÖ:s ”mastermind” och var den förre partiledaren Jörg Haiders talskrivare.

Herbert Kickl ligger bakom kontroversiella slagord som ”Daham statt Islam” (ungefär ”hemma istället för islam”) och ”Wiener Blut – zu viel fremdes tut niemandem gut” (wienskt blod – för mycket främmande är inte bra för någon).

Det har gått 17 år sedan de då övriga 14 medlemsländerna i EU chockades av att FPÖ skulle ta plats i Österrikes regering. Partiet leddes av den karismatiske Jörg Haider, som gjort sig (ö)känd för att tala positivt om Hitler.

Bilaterala sanktioner inleddes och Haider lämnade partiledarposten och sökte sig hem till Kärnten, där han fortsatte att styra FPÖ från kulisserna.

Nu är det bara ett fåtal europeiska politiker som protesterar. Däribland EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici som twittrade att ”situationen är annorlunda mot år 2000. Men ett högerextremt parti vid makten är aldrig ofarligt”.

FPÖ har tidigare krävt att Österrike ska folkomrösta om att lämna EU, en fråga man nu släppt. Men partiet tillhör samma EU-kritiska grupp i Europaparlamentet som franska Marine Le Pens parti Front National och Geert Wilders från Nederländerna.

Inte helt oväntat hyllades FPÖ på det möte i Prag i helgen där partigruppen träffades.

Att Frihetspartiet tar plats i regeringen är ”utmärkta nyheter för Europa”, sade Marine Le Pen som gratulerade Heinz-Christian Strache och kallade det hela för en ”historisk händelse”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons