Jimmie Åkesson besöker ett sverigedemokratiskt medlemsmöte i Jönköping. Budskapet från SD-ledaren: att partiet påverkat samhällsutvecklingen ”på riktigt”.
Jimmie Åkesson besöker ett sverigedemokratiskt medlemsmöte i Jönköping. Budskapet från SD-ledaren: att partiet påverkat samhällsutvecklingen ”på riktigt”. Foto: Tomas Oneborg

En ”perfekt storm” för SD – sedan gick rullgardinen ner

Nådde Sverigedemokraterna sin peak i valet eller har vi bara sett början? Trots att partiets framgångar saknar motstycke är besvikelsen bland de egna stor. SvD:s Negra Efendić har följt med på SD:s resa mot att bli ett parti som alla andra.

Uppdaterad
Publicerad

Champagnen är kvar i kylen. Lennart Larsson korkade aldrig upp den. Det blev inget firande.

SVT:s vallokalsundersökning fick Paula Bieler att skrika högt av glädje.

Lennart, pensionär från Västerås, var övertygad om att SD skulle bli Sveriges näst största parti och få 22–23 procent av rösterna. I början av kvällen såg det riktigt lovande ut.

När SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid 20-tiden visade den 19,2 procent för SD – en siffra i underkant, tänkte han. Partiet har historiskt underskattats i den typen av undersökningar. Kanske fanns det till och med chans att bli störst, resonerade Lennart.

– Vi har satsat så hårt i det här valet men nu gick rullgardinen ner, konstaterar han kort.

Efter reklamen visas:
mellan raderna NÄR TVÅ BLOCK BLEV TRE
SVT:s vallokalsundersökning som kom på valkvällen – och gav SD 19,2 procent – fick Paula Bieler att skrika högt av glädje.
SVT:s vallokalsundersökning som kom på valkvällen – och gav SD 19,2 procent – fick Paula Bieler att skrika högt av glädje. Foto: Lars Pehrson

På restaurangen Kristall i centrala Stockholm är stämningen dämpad vid 22-tiden på valnatten. Segervissa SD-toppar hade förutspått höga siffror i början av valkvällen. Partiets chefsideolog Mattias Karlsson beskrev vilken viktig psykologisk effekt det skulle innebära om SD blev andra största parti. SD-veteranen Björn Söder och migrationspolitiska talespersonen Paula Bieler pratade självsäkert om att man var med och slogs om förstaplatsen. SVT:s vallokalsundersökning fick Bieler att skrika högt av glädje.

– Det är fantastiskt för en Valu, vi vet att vi är underskattade i den här undersökningen, förklarade hon.

Annons

– Allt pekar på att SD går mot ett succéval, sammanfattade Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson.

Det var då. Ju fler valdistrikt som räknats klart, desto mer sjunker stämningen bland blåsippor och ballonger.

Dagen efter publicerar Mattias Karlsson ett inlägg på Facebook. I braskande ordalag beskriver han hur Sverige är ”riktigt illa ute”. Han går tillbaka i historien och skildrar en nation som attackerats och stått ensam mot ”en samlad styrka av Europas stormakter”. Hur vi gjort motstånd, rest oss och segrat mot alla odds. ”Det finns ingen tid att vila eller att sörja brustna illusioner och förhoppningar”, skriver han.

Vi är tillbaka på ruta ett. Ska det bli fyra likadana år som vi gått igenom?

Även Christina Gustavsson, lokalpolitiker för SD i Jönköping, är besviken. Valresultatet blev långt ifrån de 35 procent som hon hade hoppats på.

Jag vete sjutton. Dagen efter valet kände jag att jag inte klarar fyra sådana år till. Man blir lite pessimistisk när man är trött. Vi är tillbaka på ruta ett. Ska det bli fyra likadana år som vi gått igenom? Det är så jobbigt att de andra inte vill prata med oss.

Annons

Egentligen är det ett bra resultat, påpekar hon. SD har ju gått kraftigt framåt, från 12,86 procent av rösterna i valet 2014 till 17,5 procent nu. Inget annat parti har vuxit så mycket.

Faktum är att Sverigedemokraterna har vuxit i samtliga val sedan de bildades för 30 år sen. Det är exceptionellt och saknar motstycke i den demokratiska världen, enligt statsvetaren Niklas Bolin som forskar om högerpopulistiska partier vid Mittuniversitetet.

Hur kan man vara besviken efter en sådan framgång?

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson uppmanar till ett nytt Dackeuppror. Dagen efter valet skriver han i ett Facebookinlägg att det bara finns två val "seger eller död".
SD:s chefsideolog Mattias Karlsson uppmanar till ett nytt Dackeuppror. Dagen efter valet skriver han i ett Facebookinlägg att det bara finns två val "seger eller död". Foto: Tomas Oneborg

Jönköping, april

Mattias Karlsson gillar historiska referenser. När han värmer upp för Jimmie Åkesson på SD:s Sverigeturné i Stadsparken i Jönköping uppmanar han till ett nytt Dackeuppror. Han påminner om de modiga småländska bönder som ledda av Nils Dacke från Vissefjärda gjorde uppror mot Gustav Vasa.

Annons

– Jag tror att vi kan göra om det, jag tror att vi kan skapa ett Dackeuppror 2.0 som kommer att sätta ett ännu större avtryck i maktkorridorer uppe i Stockholm.

Till en början tog vännerna avstånd, hon blev inte bjuden på fester och folk slutade svara när hon ringde. Men det var då.

Inför en fullsatt och svettig sal fortsätter han med att berätta hur det gått ”riktigt, riktigt snett” för Sverige. Han pratar om terrorattentat och handgranatsexplosioner. Sexualbrott och cancersjuka som dör i brist på resurser.

I publiken sitter Christina Gustavsson och lyssnar storögt. Hon är sekreterare för SD i Jönköping. I många år dessförinnan var hon aktiv moderat.

Anledningen till att hon bytte parti sammanfattar hon i en mening:

– Jag kunde inte öppna mitt hjärta mer.

Till en början tog vännerna avstånd, hon blev inte bjuden på fester och folk slutade svara när hon ringde. Men det var då – 2014. I dag är det inte lika jobbigt att vara sverigedemokrat. Christinas hela familj är med i partiet.

Christina Gustavsson är sekreterare för SD i Jönköping och före detta moderat.
Christina Gustavsson är sekreterare för SD i Jönköping och före detta moderat. Foto: Tomas Oneborg
Annons

De är det enda partiet som växer kraftigt och det är lättare att hoppa på ett segertåg.

2018 har den så kallade skämsfaktorn kring SD minskat. Statsvetaren Niklas Bolin menar att det handlar om en självförstärkande mekanism som inträffar när ett parti växer i opinionen.

– Sverigedemokraterna har gått igenom en normaliseringsprocess. Du ser på Facebook att någon röstar på SD, du ser i opinionsmätningar att partiet haft uppåt 25 procent av väljarstödet, det vill säga var fjärde svensk. De är det enda partiet som växer kraftigt och det är lättare att hoppa på ett segertåg.

Enligt Niklas Bolin fanns det tidigare en uppfattning att ett radikalt högerpopulistiskt parti som Sverigedemokraterna inte kunde nå framgångar i Sverige. Samtidigt klättrade andra högerpopulistiska partier i Europa mot makten.

Sedan dess har SD professionaliserats och byggt ut sin organisation. Nu finns partiet representerat i lokala avdelningar i alla kommuner. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna växa, enligt Niklas Bolin. Han pratar om ”en perfekt storm” inför årets val, där efterfrågan på ett parti som Sverigedemokraterna växte.

Annons

Decemberöverenskommelsen, som slöts i syfte att stänga ute partiet från allt inflytande över svensk politik, uppfattades av många som att SD nu var den enda oppositionen i riksdagen. 2015 ansökte över 160 000 personer om asyl i Sverige, en fördubbling från året innan. Flyktingvågen lyfte upp Sverigedemokraternas kärnfrågor på den politiska agendan.

Den förre predikanten Runar Sögaard har hållit flera ”väckelsemöten” ihop med Jimmie Åkesson under valrörelsen.
Den förre predikanten Runar Sögaard har hållit flera ”väckelsemöten” ihop med Jimmie Åkesson under valrörelsen. Foto: Lars Pehrson

Uppsala, augusti

Kvällen presenteras som ett ”väckelsemöte”. Till tonerna av stämningsfull pianomusik stegar en välkänd predikant upp på scen.

– Vi lever i en väldigt spännande tid, i en tid av förändring. Det enda vi kan vara säkra på är att allt förändras, säger Runar Sögaard som numera titulerar sig ledarskapscoach.

Han pratar om att det är viktigt att vissa människor kliver fram och vågar ta förändringens snålblåst. Sedan övergår den lågmälda musiken till ett livligt komp när kvällens gäst välkomnas med en applåd följd av en kram.

Annons

– Vad mysigt, säger Jimmie Åkesson och sätter sig på en av de två stolarna som ställts framför en stor bild av en kyrka.

SD har historiskt haft ett svagt stöd i den kristna väljargruppen. Enligt undersökningar tycker SD-anhängarna att det är viktigt att Sverige är ett kristet land, men de är själva inte troende. I SVT:s vallokalsundersökning 2014 fick SD knappt hälften så stort stöd bland kyrkobesökarna som bland befolkningen i stort.

Men för att växa behöver partiet locka en bred väljarbas. Konservativa kristna väljare är bara en av många grupper man flirtar med.

Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl är på plats när Runar Sögaard intervjuar Jimmie Åkesson. Anja Laroma tycker att SD:s budskap rimmar väl med det kristna.
Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl är på plats när Runar Sögaard intervjuar Jimmie Åkesson. Anja Laroma tycker att SD:s budskap rimmar väl med det kristna. Foto: Lars Pehrson

Och det ser ut att ge resultat. Partiet har vuxit i alla stora väljargrupper.

Anja Laroma, som suttit i publiken och lyssnat, hade redan bestämt sig för att rösta på SD eftersom hon tycker att partiets budskap rimmar väl med det kristna.

Annons

Runar Sögaard svarar aldrig på frågan vem som ska väckas och till vad, men de hårda frågorna till Åkesson uteblir på scenen i Uppsala, där bland annat adoption, abort och flyktingpolitik avhandlas. Ena stunden citerar den förre predikanten Sylvester Stallones rollfigur Rocky Balboa. I nästa går han till hård attack mot Socialdemokraterna, som han menar ljuger och lurar pensionärer.

Många som är här tycker om det de hör. Applåderna vill aldrig ta slut när samtalet är över.

Anja Laroma, som suttit i publiken och lyssnat, hade redan bestämt sig för att rösta på SD eftersom hon tycker att partiets budskap rimmar väl med det kristna. Även om hon anser att man ska ta hand om flyktingar så lyfter hon fram att många som kommer till Sverige ”ställer till det”.

– Det är bilbränder, mord och våld. Murarna runt Sverige har raserats. Man har inte kollat upp vad det är för människor som kommer hit, därför ska man se till att murarna byggs upp igen. Det tror jag att SD skulle kunna göra.

Det är fullt på torget i Västerås när Jimmie Åkesson håller torgmöte. Publiken är blandad och består både av sympatisörer och personer som vill protestera mot SD:s politik.
Det är fullt på torget i Västerås när Jimmie Åkesson håller torgmöte. Publiken är blandad och består både av sympatisörer och personer som vill protestera mot SD:s politik. Foto: Lars Pehrson
Annons

Västerås, augusti

Några timmar före väckelsemötet står Jimmie Åkesson på ett smockfullt torg i Västerås. I publiken finns både sjalbeklädda tjejer och äldre som tagit sig hit med hjälp av rollator. En kvinna klappar händerna, jublar åt budskapen från partiledaren och förklarar för personen bredvid att man numera ”inte får säga någonting utan att bli stämplad som rasist” i Sverige, för att strax efteråt lägga till att ”man får säga vad som helst om man är blatte”.

Om de kommer till makten, kommer de sparka ut alla oss eller bara afghaner?

– Ursäkta, gäller det här alla? Om de kommer till makten, kommer de sparka ut alla oss eller bara afghaner, frågar en av tonåringarna i ett gäng som lyssnar uppmärksamt på Åkessons tal.

Killen berättar att han kommit till Sverige för några år sen, han är från Mellanöstern och har uppehållstillstånd.

När han får veta att det Jimmie Åkesson talar om är de 9 000 afghaner som fått en ny chans att stanna i Sverige genom den hårt kritiserade gymnasielagen ropar han till sina kompisar:

– Jalla, vi går!

Annons

I publiken står även Lennart Larsson. Han har röstat på Socialdemokraterna i hela sitt liv fram till 2014, då han lade sin röst på SD.

Jag är inte lågutbildad och jag är inte fattig, den bilden av sverigedemokrater stämmer inte. Vi är som vem som helst.

– Om jag var en god människa när jag röstade på Socialdemokraterna, blir jag plötsligt en dålig människa när jag röstar på SD ? Jag är pensionär, tidigare elingenjör och egen företagare. Jag är inte lågutbildad och jag är inte fattig, den bilden av sverigedemokrater stämmer inte. Vi är som vem som helst. Vi vill inte att andra ska bestämma över oss, vi vill att man ska acceptera svensk kultur och tala svenska språket.

Lennart undrar var jag kommer ifrån. Bosnien, svarar jag. Han lägger huvudet på sned och säger att det är inga problem med mig. Jag är ju en europé.

– Du är ett exempel på en bra invandrare, du talar perfekt svenska och du gör rätt för dig. Det är sådana vi vill ha.

SD:s valvaka i Stockholm.
SD:s valvaka i Stockholm. Foto: Lars Pehrson
Annons

”Nya rötter”

Sverigedemokraternas motståndare påpekar gärna att partiet inte är ”ett parti som andra”. Samtidigt, säger statsvetaren Anders Sannerstedt, har SD de senaste åren flyttat gränserna för det politiska samtalet.

– Politiker erkänner och diskuterar öppet en rad problem som är förknippade med invandring, något som man knappt kunde nämna för tio år sen. I dag skulle ingen höja på ögonbrynen åt till exempel begreppet volymer. Debatten har klart ändrat karaktär. Det beror dels också på att regeringen lade om sin politik 2015, säger han.

Vad skiljer då SD från övriga partier, om dessa i allt större utsträckning utgår från en liknande verklighetsbeskrivning?

Jag var inte sverigedemokrat då, jag var inte med 1988 när de hade dessa galenskaper för sig.

Partiets rötter i högerextremism och nazism, är ett av svaren. Den saken har dock ingen betydelse för Bente Jarl, som sitter i den applåderande publiken på ”väckelsemötet” i Uppsala.

– Det här med nazistiska rötter, det finns inte längre. Det är nya rötter nu, säger hon.

Annons

Inte heller Christina Gustafsson funderade över rötterna när hon gick med i SD. Men hon säger att hon inte hade gått med om partiprogrammet varit samma nu som när partiet bildades i slutet av 1980-talet.

Vi lever nu, vi lever inte då. Jag var inte sverigedemokrat då, jag var inte med 1988 när de hade dessa galenskaper för sig, säger hon.

Lennart Larsson menar att de rasister som funnits i partiet kastats ut.

– När motståndarna har slut på sakargument drar de alltid till med ett nazistiskt förflutet. Det finns nazister inom alla partier. Men SD granskas extra hårt, säger han.

Statsvetaren Anders Sannerstedt håller med om att ”arga, unga, vita, rasistiska män” är en missvisande bild av dagens SD.

– Med de siffror vi talar om i dag är det mest vanligt folk som sympatiserar med dem, säger han och påpekar att Vänsterpartiet var ett ”kommunistiskt parti som såg Östtyskland som ett paradis” samtidigt som SD bildades 1988.

– Alla partier förändras.

Han gick med i något med lite bruna färger när han var 15 år. Han var med under sina vilsna tonår.

Annons

Ändå avslöjade Expressen och Expo strax före valet 25 politiska kandidater som antingen varit med i nazistiska organisationer eller aktivt spridit nazistisk och grovt antisemitisk propaganda på nätet. 24 av 25 var sverigedemokrater, bland dem en som kandiderade i Christina Gustavssons kommun och landsting.

Mannen hade poserat med fascistiska ideologer vid en högerextrem föreläsning 2011, varit medlem i en nazistisk organisation, deltagit i nazistiska Salemmarschen och delat ut propaganda. När han konfronterades förklarade han att han berättat för SD om sitt ”bruna förflutna”, men att det först var efter Expressens avslöjande som han uppmanades att lämna sina politiska uppdrag.

– Han gick med i något med lite bruna färger när han var 15 år. Han var med under sina vilsna tonår. Direkt när det kom fram fick han lämna, det gick på ett dygn, säger Christina.

Trots att Sverigedemokraterna gått framåt i valet finns en besvikelse bland partiets sympatisörer. Lennart Larsson från Västerås hade hoppats på högre siffror.
Trots att Sverigedemokraterna gått framåt i valet finns en besvikelse bland partiets sympatisörer. Lennart Larsson från Västerås hade hoppats på högre siffror. Foto: Lars Pehrson
Annons

Och nu då?

Trots en ”perfekt storm” stannade Sverigedemokraterna på 17 procent. Betyder det att partiet blivit så stort det kan bli – eller ser vi bara början på framgången?

”Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”, skriver Mattias Karlsson i sitt inlägg på Facebook. ”Det finns bara två val, seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt.”

Christina Gustavsson tror inte att hon kommer att vara med i nästa valrörelse. Då är hon 72 år och ”gamla kärringar ska veta när de ska sluta”. Politiken tar helt enkelt mycket tid.

Han var lite kaxig där, Jimmie. Han tänkte väl att han hade vind i ryggen.

– Jag tror att det som kommer att hända under de närmaste fyra åren är att de andra partierna säkert kommer hitta på någonting likt Decemberöverenskommelsen för att SD inte ska få inflytande. Men svenska folket kommer i så fall blir ännu mer förbannade och straffa dem i nästa val.

Lennart Larsson tror att SD tappade kvinnorna i slutspurten. Han berättar att många kvinnor i hans bekantskapskrets som hade tänkt rösta på partiet ändrade sig när abortfrågan och sambeskattning kom upp. SD är det enda riksdagsparti som vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor och införa sambeskattning, vilket av många uppfattas som en kvinnofälla.

– Sen var det den där debatten när Jimmie sa att invandrare inte kan bli svenskar och Annie Lööf avbröt honom, folk tog illa vid sig där. Men man lyssnade inte på vad han faktiskt sa efter. Han var lite kaxig där, Jimmie. Han tänkte väl att han hade vind i ryggen.

Lennart håller på att repa sig efter valresultatet. Om inte den nya regeringen lyckas komma till rätta med migrations- och integrationsfrågorna tror han att SD blir det största partiet i nästa val.

– Det är ju inte så troligt att de andra partierna fixar det. Fyra år är inte tillräckligt lång tid.

Och champagnen?

– Den får vara kvar i kylen till 2022.

SVT:s vallokalsundersökning som kom på valkvällen – och gav SD 19,2 procent – fick Paula Bieler att skrika högt av glädje.

Foto: Lars Pehrson

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson uppmanar till ett nytt Dackeuppror. Dagen efter valet skriver han i ett Facebookinlägg att det bara finns två val "seger eller död".

Foto: Tomas Oneborg

Christina Gustavsson är sekreterare för SD i Jönköping och före detta moderat.

Foto: Tomas Oneborg

Den förre predikanten Runar Sögaard har hållit flera ”väckelsemöten” ihop med Jimmie Åkesson under valrörelsen.

Foto: Lars Pehrson

Jouko Laroma, Anja Laroma, Bente Jarl och Tony Jarl är på plats när Runar Sögaard intervjuar Jimmie Åkesson. Anja Laroma tycker att SD:s budskap rimmar väl med det kristna.

Foto: Lars Pehrson

Det är fullt på torget i Västerås när Jimmie Åkesson håller torgmöte. Publiken är blandad och består både av sympatisörer och personer som vill protestera mot SD:s politik.

Foto: Lars Pehrson

SD:s valvaka i Stockholm.

Foto: Lars Pehrson

Trots att Sverigedemokraterna gått framåt i valet finns en besvikelse bland partiets sympatisörer. Lennart Larsson från Västerås hade hoppats på högre siffror.

Foto: Lars Pehrson