Annons

Per Gudmundson:En pigg Löfven är som en trött Persson

Regeringen Persson har betygsatts. Bara fem ministrar får godkänt.
Regeringen Persson har betygsatts. Bara fem ministrar får godkänt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varje år sedan 1996 låter Aftonbladet allmänheten sätta betyg på ministrarna enligt en femgradig skala. I år utfördes mätningen av opinionsinstitutet Inizio och den presenterades som brukligt vid årsskiftet. ”Bara fem ministrar får godkänt” var rubriken (2/1), men det är egentligen inte resultatet ett enskilt år som är intressant. Det fina med mätningen är att den har pågått tillräckligt länge för att ge en bild över tid.

Den sträcker sig från Göran Perssons tre mandatperioder, över Fredrik Reinfeldts åtta år långa regeringsinnehav, fram till Stefan Löfvens nuvarande kabinett.

Man kan skönja mönster. Som hur en nyvald minister möts med ett avvaktande men ändå välvilligt intresse. Hur populariteten sjunker under det andra året, när reformer normalt sjösätts. Hur en minister kan förtjäna respekt. Hur ett långvarigt maktinnehav till slut ändå bryter ner förtroendet.

Det går också att se politiska skillnader. Alliansregeringen var exempelvis tydligt mer populär än de socialdemokratiska. Fredrik Reinfeldt var avgjort mer omtyckt än Göran Persson eller Stefan Löfven.

Annons
Annons

Persson hade sitt toppår 2001. Sverige hade vid den tiden för första gången ordförandeskapet i EU, och statsministern solade sig i glansen. Han fick betyget 3,4 av Aftonbladet. Men Perssons sista år, 2005, hade betyget dalat till 2,7.

Reinfeldt hade sitt bottenår 2007. Regeringen hade ett storskaligt reformprogram, och särskilt nyordningen på arbetsmarknadsområdet mötte tung kritik. Han fick 3,0 i betyg. Reinfeldt slog som sagt i golvet, men det var ändå högre än Perssons genomsnitt, som var 2,94. Både 2010 och 2011, efter att ha ridit ut finanskrisen, fick Reinfeldt 3,8 i betyg. Sista året, 2013, gav allmänheten Reinfeldt 3,4 i betyg. Reinfeldt lämnade politiken på en popularitetsnivå som Göran Persson bara kunde nå det år han fick dansa med kossan Doris i statstelevisionens barnprogram.

Reinfeldts tyngsta ministrar var folkliga stjärnor jämfört med de socialdemokratiska. Finansminister Anders Borg fick som högst 4,0 i betyg 2011. Bosse Ringholm toppade på 2,7. Utrikesminister Carl Bildt fick aldrig under 3,3. Företrädaren Laila Freivalds fick lägst betyg i mätningens historia: 1,9.

Men oavsett hur trött Persson verkade när han till slut släpades ut, har regeringen Löfven framstått som närmast letargiskt sömnig i jämförelse. Stefan Löfven kom in 2014 på betyget 2,4. Hans finansminister Magdalena Andersson får Erik Åsbrink att framstå som folkförförare (snitt 2,65 respektive 3,07).

Till och med det statsråd som har varit med hela vägen, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, var bättre förr. Johansson fick 2,6 i betyg 1997. Hon har aldrig kommit högre.

Men det senaste året har något ändå hänt. Från ett genomsnitt på 2,47 har den rödgröna regeringen nu uppvärderats till 2,72. Statsministerns popularitet har ökat från 2,6 till 2,9.

Det är klart, för alla ser det inte lika bra ut. Gustav Fridolin får 2,2 i omdöme i senaste mätningen. Men exempelvis justitieminister Morgan Johansson får faktiskt godkänt: 3,0. Och försvarsminister Peter Hultqvist får (för att vara socialdemokrat) ett stellariskt 3,5.

Kanske belönas regeringen för omläggningen av migrationspolitiken. Kanske beror uppgången på högkonjunkturen. I vilket fall framstår Löfven som piggare än någonsin.

Men en pigg Stefan Löfven är som en trött Göran Persson, om man får tro Aftonbladets mätningar. Oppositionen borde kunna glänsa mot en så matt bakgrund. Men allt är förstås relativt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons