Annons

Unik filmskapare död – gripande avsked

Lynn Shelton, ”The trip” och ”My week with Marilyn”.
Lynn Shelton, ”The trip” och ”My week with Marilyn”. Foto: TT, Nonstop Entertainment, SVT

Tät thrillerserie, underbar Greklandsresa och ny Netflix-komedi. Här guidar vi till nyheter på Netflix, HBO Nordic, SVT Play och övriga streamingplattformar.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Glöm inte bort att anmäla dig till nyhetsbrevet SvD Bäst på tv med pärlor från de mest populära streamingtjänsterna, lästips och annat tv-godis – allt levererat i lättöverskådligt format direkt till din mejl varje torsdag. Registrera dig här.

Annons
Annons

Michelle Williams som Marilyn Monroe.

Foto: SVT

2 / 8

My week with Marilyn (2011)

Regi: Simon Curtis

Drama, SVT Play

Michelle Williams som Marilyn Monroe.
Michelle Williams som Marilyn Monroe. Foto: SVT

Inte oväntat Oscarsnominerades Michelle Williams för rollen som Marilyn Monroe i detta verklighetsbaserade drama. Den amerikanska filmstjärnan är i London för att spela in filmen ”Prinsen och balettflickan” mot Laurence Olivier. Här möter hon unge Colin Clark, färsk i branschen med sitt första filmjobb som assistent hos Oliver.

Monroe kämpar med rollen samtidigt som hon hittar tröst hos Colin, som i sin tur faller handlöst för denna en av världens då mest kända skådespelare. En typisk fyra av sex-film med ”med bitvis tveksam sanningshalt”, som SvD:s recensent konstaterade i sin recension.

”My week with Marilyn”, drama, 1 tim 35 min, SVT Play.

Annons
Annons

Issa Rae och Kumail Nanjiani i ”The lovebirds”.

Foto: Skip Bolen/Netflix

3 / 8

The lovebirds (2020)

Regi: Michael Showalter

Actionkomedi, Netflix

Issa Rae och Kumail Nanjiani i ”The lovebirds”.
Issa Rae och Kumail Nanjiani i ”The lovebirds”. Foto: Skip Bolen/Netflix

Jag är nyfiken på denna actionkomedi som sannolikt är en toppfilm – åtminstone inom sin genre. Briljanta Issa Rae och Kumail Nanjiani gör huvudrollerna som ett förälskat par vars förhållandes sätts på prov när de sätts dit för ett mord de inte begått – fler anledningar än så behövs egentligen inte för att bänka sig framför denna veckans mer lättsamma, men förhoppningsvis väldigt roliga, underhållning.

”The lovebirds”, actionkomedi, 1 tim 26 min, Netflix (premiär den 22 maj).

Annons
Annons

Rob Brydon och Steve Coogan spelar versioner av sig själva i ”The trip”.

Foto: TT

4 / 8

The trip to Greece

Komedi, vod, SF Anytime

Rob Brydon och Steve Coogan spelar versioner av sig själva i ”The trip”.
Rob Brydon och Steve Coogan spelar versioner av sig själva i ”The trip”. Foto: TT

Vem behöver resa utomlands när Steve Coogan och Rob Brydon kan göra det åt en? I det fjärde kapitlet i ”The trip”-serien beger de sig till Grekland. Upplägget är nästan besvärande formaliserat men om man älskar det, vilket man gör, är det bara att låta sig svepas med av de vackra vyerna, det kärleksfulla gnabbandet och finkrogsmiddagarna. Men det börjar bli allt mer påtagligt exakt hur pinsamma Coogans och Brydons tv-serie-personligheter är – bäst gestaltat i en plågsamt jobbig lunchscen där de två komikerna hamnar i en generande, allt mer urspårad tuppfäktning. Synd att den längre tv-serien inte får premiär samtidigt som filmen.

”The trip to Greece”, komedi, 1 tim 50 min, SF Anytime (22 maj).

Annons
Annons

Janelle Monáe i ”Homecoming”.

Foto: Ali Goldstein/Amazon Prime

5 / 8

Homecoming

Säsong 2, Amazon Prime

Janelle Monáe i ”Homecoming”.
Janelle Monáe i ”Homecoming”. Foto: Ali Goldstein/Amazon Prime

I den andra säsongen av ”Homecoming” tar Janelle Monáe över i huvudrollen (i den första såg vi Julia Roberts). Hon spelar en kvinna som vaknar upp på en båt utan att veta vem hon är eller hur hon hamnade där (vilket gör detta till den första av två serier denna vecka om en person som vaknar med minnesförlust på en båt: se nedan). Jakten på svar för henne till The Geist Group som står bakom Homecoming-initiativet som hjälper amerikanska soldater att återgå till det civila livet. Jag hoppas på en lik tät och spännande thrillerstämning som första säsongen bjöd på.

”Homecoming”, säsong 2, Amazon Prime (premiär den 22 maj).

Annons
Annons

Kristoffer Joner i ”Maskineriet”.

Foto: Viaplay

6 / 8

Maskineriet

Seriestart, Viaplay

Kristoffer Joner i ”Maskineriet”.
Kristoffer Joner i ”Maskineriet”. Foto: Viaplay

Ny norsk-svensk ”Bourne”-variant om familjefadern Olle som vaknar upp i en bil på en bilfärja mellan Sverige och Norge utan att ha en aning om hur han hamnade där. Bredvid sig har han en väska med pengar och en pistol. Med polisen hack i häl måste Olle försöka ta reda på sanningen. För regin står Richard Holm (”Gåsmamman”) och manus är skrivet av Kjersti Ugelstad och Niclas Ekström (”Reuter & Skoog”, ”30 grader i februari”).

”Maskineriet”, Viaplay (premiär den 24 maj).

Annons
Annons

”… och sen var det ingen kvar” anses vara en av de första slasher-filmerna – givetvis är den inte blodig men introducerade många av de grepp som sedan blivit stapelvara inom genren.

Foto: Mary Evans/AF Archive/TT

7 / 8

… och sen var det ingen kvar (1945)

Kriminaldrama, SVT Play

”… och sen var det ingen kvar” anses vara en av de första slasher-filmerna – givetvis är den inte blodig men introducerade många av de grepp som sedan blivit stapelvara inom genren.
”… och sen var det ingen kvar” anses vara en av de första slasher-filmerna – givetvis är den inte blodig men introducerade många av de grepp som sedan blivit stapelvara inom genren. Foto: Mary Evans/AF Archive/TT

Unna dig en Agatha Christie-klassiker till helgen! ”… och sen var det ingen kvar” är den klassiska historien om åtta personer, ovetandes om varandra, som bjuds till en liten isolerad ö av paret Owen. Där möts de av tjänarna Thomas och Ethel Rogers. Tio personer som snart ska bli nio, och så vidare. René Clairs filmatisering är den första av många, men också kanske den bästa.

”… och sen var det ingen kvar”, kriminaldrama, 1 tim 36 min, SVT Play.

Annons
Annons

Lynn Shelton (till höger) vid inspelningen av Netflix-serien ”Glow”.

Foto: Ali Goldstein/Netflix/TT

8 / 8

Lynn Shelton

Regissör

Lynn Shelton (till höger) vid inspelningen av Netflix-serien ”Glow”.
Lynn Shelton (till höger) vid inspelningen av Netflix-serien ”Glow”. Foto: Ali Goldstein/Netflix/TT

Filmskaparen Lynn Shelton avled i förra veckan, 54 år gammal av en blodsjukdom. Hon är känd för filmer som ”Humpday” och ”Your sister's sister”, dramakomedier stöpta i en bekant amerikansk indiegenre men alltid kryddade med en helt unik tonträff. Faktum är att stilen fick ett eget namn, mumblecore, och att Shelton tillsammans med Joe Swanberg var ledande inom genren. Hon var dessutom en ofta anlitad tv-regissör som har stått för mängder av minnesvärda tv-avsnitt. Lyssna på Sheltons partner, komikern Marc Maron, som hedrar henne i ett nytt, väldigt gripande avsnitt av sin podcast ”WTF with Marc Maron”.

Se flera av Sheltons filmer här: SF Anytime, Draken Film, Vodeville.

Lyssna på podcasten här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons