Annons

Johanne Hildebrandt:En säkerhetspolitik byggd på hoppet

Vladimir Putin och försvarsminister Sergei Shoigu.
Vladimir Putin och försvarsminister Sergei Shoigu. Foto: Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

KOLUMN

Nej, Nato kan inte placera kärnvapen på svensk mark utan regeringens godkännande, och vi är inte alliansfria eftersom Sverige gick med i EU 1995. Det borde vara självklart, men likväl hävdar dramatikern Stina Oscarson och Pierre Schori motsatsen i sin kampanj mot försvarsalliansen i allmänhet och värdlandsavtalet i synnerhet.

Nato är heller inte ”en bisarr kvarleva från Kalla kriget som letar efter något nytt att göra”, som deras kompis skådespelaren Stellan Skarsgård påstod, som om alliansen var en herrelös armé som irrade runt i en nostalgisk jakt på 30-åriga kriget.

Det är en politisk och militär försvarsallians som består av 28 medlemsländer på båda sidor av Atlanten, som ska förhindra konflikter och garantera medlemmarnas säkerhet genom politiska och militära medel. Vi talar om länder som Norge, Italien och Danmark, inte ett gäng Nazgûls i Saurons torn som skrockande smeker sina vapen mellan krigshetsandet.

Nato har inte ens en egen armé, bara ledningsstrukturer och några luftövervakningsplan. Det är medlemsländerna som bidrar med de stridskrafter som behövs och besluten fattas i konsensus. Inget land kan tvingas till att delta i en insats.

Annons
Annons

Nato äger heller inte kärnvapenstridsspetsar, däremot har tre av medlemsländerna sådana i sin vapenarsenal; USA uppges ha 7 700, Storbritannien 225 och Frankrike 300. Ryssland, som i detta nu bombar sönder Aleppo utan att några protester från hörs från ”fredsvännerna”, har 8 500 kärnvapenstridsspetsar, vilket är flest i världen.

Ändå är det inte som Aftonbladets mest säkerhetspolitiskt fördunklade medarbetare, Jan Guillou, påstod i sin senaste kolumn, att försvarsalliansens anhängare tror att Ryssland kommer anfalla Sverige. (En text som inte helt otippat citerades i Pravda.)

Trots ryska påverkansoperationer, cyberattacker, och övat kärnvapenanfall mot Stockholm är det Baltikum som ligger illa till. Internationella institutet för strategiska studier, IISS, beskriver i sin årsrapport hur Ryssland kraftigt rustat upp vid sin gräns till Europa och enligt militärstrategiska tankesmedjan Rand kan Putin erövra Baltikum på 60 timmar.

Visst, vi kan strunta i balterna trots solidaritetsförklaringen, vi har ju svikit dem förr och har ändå knappt någon försvarsmakt att komma med, men Nato är förpliktigade att bistå sina medlemsländer enligt Atlantpaktens artikel fem, vilket gör svenskt territorium strategiskt viktigt.

Alternativen vi har är att ansluta oss till försvarsalliansen och satsa på grannsamverkan, vilket skulle skapa stabilitet för oss och andra. Eller så kan vi själva rusta upp så att hela Sverige kan försvaras, vilket blir betydligt dyrare än ett medlemskap. Ett tredje alternativ är att stå ensam och försvarslös, stoppa huvudet i sanden, sprida myter och hoppas inget sker. Valet borde vara enkelt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons