Annons

Susanna Popova:Gärningsmannen kan vara en kvinna

Våld och sexuella övergrepp är fel. Oavsett om förövaren är man eller kvinna.
Våld och sexuella övergrepp är fel. Oavsett om förövaren är man eller kvinna. Foto: Kallestad, Gorm / TT
Under strecket
Publicerad

Tio kvinnliga svenska kulturpersonligheter föreslog på debattplats (SvD 24/10) en sanningskommission för de fall där rättsystemet inte agerar vid sexuella övergrepp. Sanningskommission är ett begrepp som förekom i Sydafrika efter apartheid, kallad sannings- och försoningskommission.

Personer som ansåg sig ha varit offer för våld fick tala inför kommissionen, och personer som begått våldshandlingar fick ge vittnesmål och be om amnesti.

Våldshandlingar ska optimalt sett tas till domstol. Det vi sett är att offer för våld kan ha en tendens att dra tillbaka sina anklagelser. Det har olika anledningar men ett enkelt sätt att försöka motverka detta är att våldsutsattas vittnesmål filmas vid anmälan. Det tillstånd som offret då befinner sig i kommer att vara dokumenterat, och ett tillbakadragande av en anmälan möjligt att diskutera utifrån den situation offret befann sig i vid anmälan.

Ibland finns inte möjlighet till utmätande av straff. Så självklart är även andra lösningar värda att diskutera. Fokus för en sanningskommission är att hitta ett närmande som underlättar för offer och förövare att komma över det som skett.

Annons
Annons

Det är här debattartikeln blir problematisk. För i den talas till exempel om risken att ett fokus på enskilda gärningsmän, som i #metoo, friskriver ”andra män”. Och att också samhället i stort, som möjliggör den här strukturen, friskrivs från ansvar. För: ”De är ganska vanliga svenska män och de är definitivt inte ensamma.”

Om en sanningskommission ska vara verksam kommer den att behöva ta i alla sanningar. Och då finns ett faktum vi inte kan gå förbi: Gärningsmannen kan vara en kvinna.

Redan 2006 skrev Åsa Linderborg (AB 24/1): ”Kvinnor som begår brott bryter inte bara mot lagen utan även mot bilden av hur kvinnor ska vara. De ska vara mjuka och moderliga, inte aggressiva och våldsamma…” och: ”Till skillnad från när män begår brott söker vi aktivt ursäkter i kvinnans bakgrund, för annars utmanas vår föreställning av vad som är manligt och kvinnligt.”

Vi borde utlämna teorier av radikalfeministisk natur, och bestämma oss för att vissa beteenden är dåliga oavsett förövarens kön.

Risken finns annars att vissa brottsoffer glöms undan, till exempel kvinnor som blir slagna av kvinnor. Dem ska en sanningskommission inte, heller, glömma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons