Annons

Karin Henriksson:Besserwisser mot sexist – århundradets debattmatch

Hon riskerar att framstå som en torr besserwisser, han att förfalla till sexistiskt bludder.

Natten till tisdag möts Hillary Clinton och Donald Trump i den första av tre debatter. Utgången är minst sagt oviss.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

WASHINGTON Det råkar slumpa sig så att den första debatten hösten 2016 infaller samma datum som det mest klassiska av alla sådana möten – när republikanske vicepresidenten Richard Nixon och demokratiske senatorn John F Kennedy bänkade sig i en tv-studio den 26 september 1960.

Nixon, 47, var avmagrad efter en sjukhusvistelse och hade vägrat smink. Han svettades och på hakan syntes en mörk skäggstubb. Den solbrände Kennedy, 43, med sin överklassbakgrund uppträdde som alltid ledigt.

Det är något av en skröna hävdar senare medieforskare, men tv-publiken ansåg att Kennedy vann, medan radiopubliken tyckte att Nixon klarade sig bättre. Kennedy segrade valet i november med en av de snävaste marginalerna någonsin, knappt 0,2 procent av de avlagda rösterna. Nixon kom sedan igen och vann 1968.

Annons
Annons

Hursomhelst blev debatten en milstolpe med televisionen som det allt mäktigare mediet. Man kan förvisso diskutera om etiketten ”debatt” är riktig. Det rör sig om stela format som förhandlats fram mellan kampanjerna med ett visst antal minuter för svar och genmäle. I år leds två av debatterna av en ensam utfrågare och den tredje blir ett torgmöte, med frågor från en inbjuden publik.

För ett par veckor sedan ordnades ett ”ÖB-toppmöte”, med en halvtimmes utfrågning av först Hillary Clinton, sedan Donald Trump. Ankaret Matt Lauer i NBC:s morgonprogram ledde programmet och anklagades för att inte vara påläst och borra mer i Clintons e-post än i Trumps motsägelser. Trump kastade fram tanken på att inte ha någon moderator alls i kommande drabbningar men fick inte gehör.

Donald Trump deltog inte särskilt aktivt i utbytet mellan de många republikanska motståndarna i serien debatter som lockade jättepublik i vintras. Han inväntade tillfället där han kunde slå till med en nedgörande replik. Att endast ha en motpart anses vara betydligt svårare.

Hillary Clinton har debatterat dussintals gånger, senast med vänsterdemokraten Bernie Sanders och dessförinnan med Barack Obama. Hon är samlad, kunnig, erfaren men riskerar att framstå som en torr, hårdprogrammerad och överlägsen besserwisser. Trump med sina 188 cm och numera kända 107 kilo måste troligen passa sig för att inte torna upp sig över Clinton och förfalla till sexistiskt bludder.

Ingen av dem har begåvats med något större mått humor så det kommer inte bli särskilt mycket skratt. Troligen inte några pliktskyldiga artigheter heller. Och, det är tveksamt om någon i synnerhet Clinton kan ”vinna” eftersom förväntningarna kommer att vara större på henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons