Annons

”En skarp vänstersväng går inte hem hos väljarna”

Förslagen i den nya S-föreningen Reformisternas program välkomnas av Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads och partistyrelseledamot i S. Men Erik Nises, ny chefredaktör på tidskriften Tiden, tror inte att en skarp vänstersväng skulle gå hem hos väljarna.

Under strecket
Publicerad

Reformisterna presenterade sitt program under måndagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Reformisterna presenterade sitt program under måndagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Efter reklamen visas:
Ny S-förening pressar partiet från vänster

Under måndagen presenterades den nya S-föreningen Reformisterna på en pressträff i ABF-huset i Stockholm. Bakom den står bland annat Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, avhoppade riksdagsledamoten Sara Karlsson och Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det ska även finnas två icke namngivna riksdagsledamöter i föreningen.

Reformisterna presenterade sitt program under måndagen.
Reformisterna presenterade sitt program under måndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Reformisterna står bland annat för en ny ekonomisk politisk från vänsterhållet med skattehöjningar, slopat överskottsmål i statsfinanserna, stora investeringar i bostäder och högre pensioner. Med programmet vill man minska ekonomiska klyftor.

– Vi är stolta socialdemokrater som vill utveckla vår politik. Det är vårt intresse, säger Sara Karlsson.

Flera S-toppar och företrädare för partiledningens välkomnar föreningen och menar att den inte tyder på en splittring i partiet.

Annons
Annons

– Jag tycker att det är jättebra varje gång man bildar nya S-föreningar, säger partisekreteraren Rådström Baastad till TT.

Erik Nises, tidigare pressekreterare åt Stefan Löfven, nu chefredaktör för den socialdemokratiska idétidskriften Tiden, menar att ett stort parti som S måste klara av en vild och stökig debatt. Han ser ingen risk för en splittring.

– De är inte först med att dra igång en idédebatt i S efter valet. Debatten har inte synts så mycket på grund av regeringsbildningsprocessen, men det är jättebra att det bildas S-föreningar och att aktiva på alla nivåer tar ansvar, säger Erik Nises till SvD.

Han menar att många inom partiet tycker att det är värdelöst att lägga pengar på att sänka marginalskatten.

– Men å andra sidan ser ingen sosse marginalskatten som det främsta uttrycket för rättvisa. S är det största partiet och måste klara av att väga mellan olika krafter, och utifrån de utmaningar verkligheten serverar hitta en balans som leder till så mycket rättvisa och jämlikhet som möjligt.

Erik Nises tror inte att en skarp vänstersväng skulle gå hem hos väljarna.

– Väljarna är inte korkade. Om de som röstar höger i dag hellre ville att S var som Vänsterpartiet skulle ju Vänsterpartiet vara ett mycket större parti.

Johan Lindholm, partistyrelsemedlem i S och förbundsordförande för Byggnads, välkomnar en bred debatt om partiets politik framåt.

– Januariavtalet ska inte bli en våt filt över partiets idéutveckling, det vore dåligt för Sverige. Jag har inte satt mig in i allt som föreningen vill men politik för minskade samhällsklyftor och investeringar för ökat bostadsbyggande är saker som jag går igång på, säger han.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiv.

– Det är en av de mest uppfriskande idéer jag läst om på länge. Vi behöver mer vänsterdebatt de kommande åren och det är bra att de redan från början bestämt sig för att bli mer konkreta och lägga konkreta förslag, säger han till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons