Annons

Birgitta Forsberg:En skur av giftpilar mot en av Sveriges allra mäktigaste

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT

Giftpilarna kommer från politiker, svenskar och företag. Men Stefan Ingves barrikaderar sig inte i bunkern på Brunkebergstorg. Som en av Sveriges allra mäktigaste fortsätter han att styra din boränta och bestämma hur svag kronan får vara.

Under strecket
Publicerad

Riksbanken vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Foto: Jurek HolzerBild 1 av 1

Riksbankschefen Stefan Ingves skulle kunna barrikadera sig från regnet av giftpilar bakom den svarta granitbyggnadens kraftiga väggar. I stället fortsätter en av Sveriges allra mäktigaste personer att arbeta.

I slutändan är det 66-åringen som oftast bestämmer hur hög boränta vi svenskar betalar. När som helst kan Riksbankschefen även använda valutareserven på 500 miljarder kronor, 10 procent av BNP, till exempel för att försvaga kronan ännu mera eller för att rädda krisande banker.

De senaste giftpilarna kommer från Rikbanksutredningen. I den flyttas en del av makten från Riksbanken till riksdagen.

Stefan Ingves måste låta politikerna godkänna inflationsmålet. Och hans utslagsröst försvinner när direktionen minskar från sex till fem personer. Plus att riksbankschefer endast ska kunnas väljas om en gång. Allt enligt utredningens förslag.

Det sistnämnda kan ses som ett svar på den kritik som politikerna i Riksbanksfullmäktige fick när de inte förmådde enas om en ny kandidat utan valde Stefan Ingves för en tredje mandatperiod 2017.

Annons
Annons

Riksbanken vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Foto: Jurek HolzerBild 1 av 1

Ett otal tidigare giftpilar har gällt den svaga kronan. Först var det semesterfirare som klagade över att allt var så dyrt utomlands. Stefan Ingves ryckte på axlarna: ”Det engagerar många att det blir lite dyrare att åka på semester, men med en rörlig växelkurs får man leva med det.”

Ingves axlar åkte upp och ner igen.

Sedan började även exportföretagen att gnöla, trots att de gynnas av en svag krona eftersom deras varor blir billigare för utlänningar. Men de knotade över att den svaga valutan gjorde livet alldeles för enkelt för dem. De fick helt enkelt inte tillräckligt med förändringstryck på sig för att hålla uppe den för Sverige så viktiga konkurrenskraften.

Ingves axlar åkte upp och ner igen. Han påpekade att Riksbanken inte kan ha som uppgift att skapa omvandlingstryck åt andra.

Riksbanken vid Brunkebergstorg i Stockholm.
Riksbanken vid Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Jurek Holzer

Men år 2014 lyckades en giftpil ta sig in genom väggarnas inbyggda störningssändare på Brunkebergstorg. Nu skulle Stefan Ingves inte längre ta hänsyn till hushållens riskabelt höga skulder, något som tidigare fått honom att inte sänka räntan så mycket. I stället skulle Finansinspektionen sköta den risken.

Stefan Ingves fokuserade då endast på inflationen och räntan hamnade så småningom på minus. Då han fick hård kritik för extremräntan var det samma sak med axlarna igen, de höjdes och sänktes:

Annons
Annons

”Riksbanken kan laborera lite med räntan, men den kan inte vara mycket annorlunda än räntan utomlands. Hushållen skulle behöva en högre ränta, men politikerna har valt att skapa en beslutsordning så att de äger alla frågorna.”

Personligen verkar Stefan Ingves obekymrad.

Men kanske innehåller Riksbanksutredningen även lyckopilar. Stefan Ingves makt kan möjligen öka eftersom han i framtiden ska ta ”realekonomisk hänsyn”. Riksbanken ska även ”bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning”. Allt enligt utredningen.

Om det betyder att Stefan Ingves åter får ta hänsyn till hushållens skulder kan visa sig när utredningen kommer i sin helhet i slutet av november.

Hittills har alltså endast en enda giftpil lyckats bräcka loss en bit av Stefan Ingves makt. Om giftpilarna, och de eventuella lyckopilarna, i Riksbanksutredningen klubbas och blir verklighet återstår att se.

Annars är Stefan Ingves van vid att få sin vilja igenom. Oftast fattar direktionen räntebeslut som ligger i linje med hans syn på världen. Och Riksbanksutredningen har köpt hans uppfattning om att Riksbanken ska fortsätta att ha en stor valutareserv.

Personligen verkar Stefan Ingves obekymrad över de giftpilar som avfyras mot hans bunker på Brunkebergstorg i Stockholm. Beröm är finlandssvensken inte van vid. Sådant fanns inte mycket av under uppväxten i Närpes.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons