Annons

Malin Ekman:En stor förtroendeskada för hela Aftonbladet

Benny Fredriksson blev 58 år gammal.
Benny Fredriksson blev 58 år gammal. Foto: Claudio Bresciani/TT

Var publiceringen om Benny Fredriksson en granskning eller gjorde sig Aftonbladet till ett verktyg för personer som ville avsätta chefen för Sveriges största kulturinstitution?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef.
Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 5 december 2017 publicerade Aftonbladet en iögonfallande persongranskning. I skottgluggen stod Kulturhusets vd Benny Fredriksson som enligt tidningens 40 anonyma källor var en demondirektör: Han förstörde för unga regissörer, skyddade sexister och pressade enligt löpsedeln en skådespelerska till abort.

Att granska Sveriges största kulturinstitution är i sig relevant. Dessvärre är publiceringen – oberoende av Benny Fredrikssons tragiska självmord tre månader därpå – en av de olyckligaste i svensk press det senaste decenniet.

På måndagen kom beslutet från Pressens opinionsnämnd, PON, tidningarnas självreglerande pressetiska system. Den fäller Aftonbladet för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed. Det är oerhört allvarligt. Av förra årets 86 fällningar (utifrån 620 anmälningar) utgjorde bara två ”grov överträdelse”, det strängaste klandret.

Annons
Annons

Fällningen av Aftonbladet är väntad. Artiklarna utgår från ett upprop med grova anklagelser mot Benny Fredriksson. I nyhetstexten citeras både muntliga och skriftliga källor. Tillsammans begår de karaktärsmord på chefen. Ingen avvikande röst förekommer.

Var det hela en granskning eller gjorde sig Aftonbladet till ett verktyg för ett upprop med den uttalade agendan att avsätta chefen?

Ur uppropet som Aftonbladet citerar: ”Hjälp oss att rensa i de översta skikten för att låta konsten få ny fart. Hjälp oss att få bort Benny Fredriksson så att någon annan kan ta vid.

Hur intresserad var tidningen av att höra den andra sidan? I PON:s utlåtande framgår att skådespelaren Leif Andrée blev kontaktad av Aftonbladet för att kommentera situationen på teatern. Tidningen erbjöd honom anonymitet. Andrée ska då ha svarat att han inte vill vara anonym och bara har positiva saker att säga. Tidningen bad om att få återkomma, men gjorde det ej.

När Johan Wirfält, debattchef på Kulturhuset, gav stöd till sin chef Benny Fredriksson möttes han av en hånfull ton av Aftonbladets kulturchef.

”Med all respekt, men det är inte Wirfälts livmoder som Benny Fredriksson har ställt krav på”, skrev Åsa Linderborg.

Formuleringen syftade på den löpsedel-uppblåsta abort som en skådespelerska enligt kulturchefen ”tvingats till”. En formulering som Linderborg bett om ursäkt för.

Fällningen – i vilken både nyhetstext och krönika ingår – innebär en stor förtroendeskada för Aftonbladet. Sannolikt skadar den hela branschen. Vad ska läsarna tänka när de i fortsättningen läser om anonyma källor?

Annons
Annons

Sådana är oumbärliga i journalistiskt arbete. Om sanningen och hela bilden ska fram måste visselblåsare garanteras anonymitet. Men grundläggande frågor att ställa sig är: Vilka skäl har källan att uttrycka sig som hen gör? Vilka andra röster och förklaringar finns?

I veckan framkom att Swedbank blockerat sina anställda från att använda SVT:s anonyma tipssajt. Svensk journalistik behöver fler visselblåsare, inte färre. Och den journalistik som bygger på anonyma uppgifter, som generellt håller hög klass, förtjänar högt förtroende.

På tal om förtroende måste det för kulturchefen Åsa Linderborg adresseras. Det tar emot att skriva. Linderborg är en av landets vassaste skribenter. Hon tillhör också dem jag beundrar mest. Inte alltid för hennes åsikter men för hennes okuvlighet, självständighet, skärpa och stilistik.

Fällningen kommer olägligt för Linderborg, som på sistone har fått skarp kritik från flera håll efter hennes attack på Rysslandsforskaren Martin Kragh. Det återstår att se om PON tar upp också det ärendet.

Hur som helst kommer fällningen för publiceringarna om Benny Fredriksson bli svåra att skaka av sig – för både Linderborg och Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons