Annons
Krönika

Lotta Lundberg:”En svensk tiger” ett motto värt att återuppliva

Bekännelser på sociala medier trumpetas ut. Bekännelser i biktbåset hamnar i en tystnad starkare än lagen. Vi alla har ett ansvar för att inte ge trollfabrikerna tillgång till vårt inre liv.

Under strecket
Publicerad

Lotta Lundberg lägger in ett veto mot det som har kallats den moderna tidens biktbås.

Foto: IBLBild 1 av 1

Lotta Lundberg lägger in ett veto mot det som har kallats den moderna tidens biktbås.

Foto: IBLBild 1 av 1
Lotta Lundberg lägger in ett veto mot det som har kallats den moderna tidens biktbås.
Lotta Lundberg lägger in ett veto mot det som har kallats den moderna tidens biktbås. Foto: IBL

Vi var 15 år och satt över Starlet eller Mitt Livs Novell och gjorde tester. Man svarade på ett antal frågor och kunde sen räkna ut hur drömprinsen skulle se ut, i vilken miljö han skulle uppenbara sig och vad som utmärkte djupet av vår karaktär. Inte sällan bifogades även tips på hur man kunde förädla den – karaktären alltså, inte prinsen.

Det fanns deodoranter som också nischade våra rodnande tonårssjälar; sportig, romantisk, duktig eller dramatisk. Det hela skedde i gillestugor med murrig vävtapet eller i skolflickssängar med romantiska överkast. Det var fnissigt och förtroligt. Och det gick över. Trodde jag.

Inför öppen ridå har testerna återuppstått – på Facebook, där folk betänkligt upp i åldrarna säljer sina själar för att ta reda på vilken Mumin-figur de är. Genom att besvara ett antal – ofta tio – frågor av det mer intima slaget kan du även ta reda på om din tankestil är en idealists eller realists, vem som är din historiska tvilling (Audrey Hepburn eller Adolf Hitler?), vilket årtionde du borde varit född i eller vilken biblisk person du mest liknar och så vidare – in i pinsamhetens oändlighet. Om du dessutom skickar dina bilder kan man gissa ditt yrke (Titta oj, jag blev polis. Nähä jag blev bankdirektör). Du kan även – baserat på din profilbild – se från vilken del av världen ditt dna kommer, varför man nu skulle vilja det, med tanke på hur det slags tankar luktar?

Annons
Annons

Någonstans landar sen den här informationen. Inte om jag blev en förgätmigej eller en ligusterhäck, för det tror jag de skiter i, utan hur jag svarade på de raffinerade frågorna så att de kunde få fram resultatet.

Det har kallats den moderna tidens biktbås, men här vill jag lägga in ett veto.

Sen kan de rikta information. Till dig. Skräddarsy propaganda. Till dig. inte längre bara baserat på dina Google-sökningar utan på ditt frikostiga delgivande av din inre kompass.

Det har kallats den moderna tidens biktbås, men här vill jag lägga in ett veto. Den som i den moderna tiden går till bikt är väl förberedd och vet att den hamnar i en tystnad starkare än lagen. På gott och ont, men det är en annan krönika.

Det här har ingenting med tystnad att göra. Det är i stället en megafon till trollen i fejkfabrikerna som styr en flod av lögner och propaganda i våra flöden på sociala medier. Ibland vill de övertyga, ofta vill de bara skapa kaos, men alltid vill de hitta vår blinda fläck eller sköra häl.

I kölvattnet av diskussionen om hur ryssarna påverkade det amerikanska valet, talas även om hur Facebook, Google och Twitter borde agera för att minimera skadan som drabbar seriös nyhetsrapportering. För naturligtvis har de ett ansvar för hur deras plattformar används i destruktiva syften.

Det är ett faktum att extremister från såväl höger som vänster vill lösa upp mitten, EU och demokratin.

Med risk för att trampa någon duktig Annika som hellre vill vara Pippi på tårna, har vi också ett ansvar för att de inte får tillgång till vårt inre liv. Vi kan hindra dem från att styra våra handlingar och manipulera våra tankar genom att inte delta.

Om mindre än ett år går Sverige till val. Det är ett faktum att extremister från såväl höger som vänster vill lösa upp mitten, EU och demokratin. Inte sedan det begav sig har väl ”En svensk tiger” varit ett bättre motto för den som vill dana sin karaktär? Med eller utan drömprins.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons