Annons

Göran Eriksson:En tidig julklapp till Ulf Kristersson

Socialdemokraterna får sin starkaste SCB-siffra under mandatperioden, och Moderaterna har reparerat skadorna från vårens krasch. SCB-mätningen är skräckläsning för Jimmie Åkesson: Både S och M tar nu tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.

Under strecket
Publicerad

Ulf Kristersson, partiledare M.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 3

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 2 av 3

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 3 av 3

Ulf Kristersson, partiledare M.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Opinionsläget just nu
Ulf Kristersson, partiledare M.
Ulf Kristersson, partiledare M. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det vimlar av intressanta resultat i den här mätningen. Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren, och Liberalerna hänger precis på fyraprocentsrepet.

Men på ett övergripande plan är nog det intressantaste att både Socialdemokraterna och Moderaterna – de två traditionellt största svenska partierna – går bra i undersökningen. I SCB dansar de båda elefanterna, om än lite stapplande, igen.

Socialdemokraterna får sin starkaste SCB-siffra den här mandatperioden, och ligger med 32,6 procent nu klart över sitt valresultat. Men den spektakulära comebacken står förstås Moderaterna för, och SCB-mätningen är en tidig julklapp till den nye M-ledaren Ulf Kristersson.

Grafik: Alexander Rauscher
Grafik: Alexander Rauscher
Annons
Annons

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 1 av 1

Partiet är nu i praktiken tillbaka på den nivå man låg på för ett år sedan, före Anna Kinberg Batras januaribesked om relationen till Sverigedemokraterna och vårens massiva väljarflykt. Den här mätningen stärker Ulf Kristerssons status som Moderatmessias.

I hög grad bekräftar SCB trenderna från många andra undersökningar, och det stora raset för Sverigedemokraterna är en sådan. I SCB backar partiet med hela 3,6 procentenheter sedan i maj.

SD ligger i den här mätningen fem procentenheter under toppresultatet i SCB, som var 19,9 procent i december 2015, mitt under den brinnande flyktingkrisen.

Och även om partiet fortfarande ligger nästan två procentenheter över valresultatet, så är det här med SD-mått mätt en bedrövlig siffra. Sverigedemokraterna är ett parti som är vant vid ständig tillväxt, och nu har den upphört.

Grafik: Alexander Rauscher
Grafik: Alexander Rauscher

Men det mest skrämmande för SD-ledningen och Jimmie Åkesson är nog det här: partiet har sedan i maj förlorat väljare till båda sina främsta konkurrenter, många till Moderaterna men också till Socialdemokraterna.

Det senaste halvåret har alltså brutit en utveckling som har pågått i många år, och som inte bara inom SD har uppfattats som närmast ödesbestämd.

Regeringsfrågan får förstås ingen enkel lösning i den här mätningen heller. De tre rödgröna partierna är klart större än Alliansen – räknat både med och utan KD och MP i riksdagen.

Ett problem för Alliansen – och Moderaternas framgång ändrar inte alls på det – är att inget av de fyra partierna har vunnit några väljare från Socialdemokraterna under hela mandatperioden.

De politiska partierna tillmäter SCB-mätningen stor betydelse. För även om bortfallet är stort så bygger den på många intervjuer vilket innebär att man kan följa opinionen i olika undergrupper, som exempelvis ”LO-anslutna män”.

Den sortens kunskap spelar stor roll när partierna försöker positionera sig och formulera sina budskap för att vinna nya väljare. De flesta siffror som visar opinionen i olika grupper publicerar SCB först på fredag.

Efter reklamen visas:
Opinionsläget just nu
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons