Annons

En till Huawei-chef gripen – Norge överväger förbud

Problemen hopar sig för Ericsson-konkurrenten Huawei. På fredagen arresterades en chef för företaget i Polen. I Norge överväger regeringen att förbjuda företaget att bygga 5G-nät.

Under strecket
Publicerad

Två personer greps i Polen misstänkta för spionage, varav en ska vara en chef på Huawei.

Foto: Andy Wong/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Konflikten om Huawei på 60 sekunder

På fredagen kom nyheten att de polska myndigheterna gripit en polsk och en kinesisk medborgare, som båda misstänks för spioneri för Kinas räkning.

– Den kinesiska personen arbetar för en ledande leverantör av telekomutrustning, säger Maciej Wasik, chef för Polens säkerhetstjänst enligt nyhetsbyrån AFP.

Med ”det ledande telekombolaget” avses Huawei och enligt flera medieuppgifter är den kinesiska medborgaren det polska dotterbolagets försäljningschef.

Huawei lämnade på fredagen en kort skriftlig kommentar till gripandet:

”Vi känner till situationen och undersöker den närmare. Vi har inga ytterligare kommentarer för närvarande”, skriver företaget, som samtidigt uppger att man ”följer alla tillämpliga lagar och regler i de länder vi verkar i.”

Det här är andra gången på kort tid som en chef på Huawei gripits av västerländska myndigheter. I december förra året greps Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou, tillika dotter till grundaren Ren Zhengfei, i Kanada.

Det gripandet skedde på uppdrag av amerikanska myndigheter. Meng Wanzhou misstänks för att ha mörkat Huaweis kopplingar till ett företag som gjort affärer med Iran, i strid med den amerikanska blockaden mot landet.

Annons
Annons

Två personer greps i Polen misstänkta för spionage, varav en ska vara en chef på Huawei.

Foto: Andy Wong/TTBild 1 av 1
Två personer greps i Polen misstänkta för spionage, varav en ska vara en chef på Huawei.
Två personer greps i Polen misstänkta för spionage, varav en ska vara en chef på Huawei. Foto: Andy Wong/TT

Enligt tv-kanalen CNBC har de amerikanska myndigheterna i veckan presenterat nya bevis som ska stärka misstankarna mot Meng Wanzhou.

Samtidigt väljer nu fler och fler länder att, med hänvisning till säkerhetsskäl, blockera Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-tekniken. Tidigare har bland annat USA och Australien förbjudit sina operatörer att använda 5G-utrustning från Huawei.

Nu meddelar också den norska regeringen att man överväger att förbjuda Huawei att sälja sina 5G-nät i landet.

– Vi delar de amerikanska och brittiska regeringarnas oro kring spionage mot privata och offentliga aktörer, säger Norges justitieminister Tor Mikkel Wara till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Huawei i Norge är misstankarna om spioneri ogrundade.

– Våra kunder har hårda säkerhetskrav och de hanterar risker på ett bra sätt, säger företagets norska säkerhetschef Tore Orderloekken till Reuters.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons