Annons
Recension

Sprätt HönskabaretEn utflippad hönsanarki

Under strecket
Publicerad

Sprätt Hönskabaret

Genre
Dans

Koreografi, koncept: Su-En. Zebradans. Musik: Jens Carlsson. Medv: Anna Bralkowska, Lina Palmgren, Frida Larsson, Ira Anufryieva, Marie Gavois, Su-En. Ljus: Lars Liljegren.

Hönor kan mer än kackla och lägga ägg. Dansa till exempel. Och när man dansar är man lycklig och då blir det mer ekologiskt! Det här är en slutsats som sannerligen borde spridas utanför den hönsbur som har konstruerats i källaren hos Zebradans på Renstiernas gata 48 i Stockholm.

Här bjuder Su-En Butoh company på en skruvad Sprätt Hönskabaret för barn från fem år. Men den bör ses av alla som behöver lite plymprydd, galen glamour och flykt från mentala inhängnader. När hönsskötaren Lasse (Liljegren, även ljussättare) stänger buren för natten i tron att hönorna ska sova sött, utbryter istället en kacklande kabaret anförd av den förtjusande inbjudande konferencieren Su-En, som i fjäderboa och röda handskar är både diva och hönsmamma för fem busiga, befjädrade flickor.

Jens Carlssons elektroniska rytmer smittar fjäderfäna som sprätter runt i såväl rumpgungande mambo som tuffa streetdans-moves. I hönsvärlden kan Folies Bergère möta hiphop. Anna Bralkowska, Lina Palmgren, Frida Larsson, Ira Anufryieva och Marie Gavois är sanslöst illusoriska som bligande hönor i hängivet artisteri. När hettan stiger tuppar de av eller skapar tumult.

Även kostymerna är skoj: över sedesamma mössor och bröst­lappar träs exotiska fruktberg och fräcka kepsar. Fågel, människa eller mittemellan?

Su-En (Susanna Åkerlund) är en av Sveriges främsta butoh­dansare. Efter många års lära i Japan grundade hon sin grupp som numera har bas utanför Uppsala. Till de uppmärksammade verken hör The chicken project, en serie hönsnära studier som även har resulterat i en Jane Fonda­-inspirerad video med ­steg-för-stegmetod i hur man blir en kyckling. Su-Ens subtila humor slår nu ut i full blom i förstlingsverket för barn. Sprätt Hönskabaret är utflippad, fullfjädrad under­hållning med anarkistisk underton – en halvtimmes lyckorus att bära med sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons