Annons

KhalidEn varm röst som ger ung kärlek ett sound

Khalid på Lollapaloozafestivalen i Berlin den 8 september i år.
Khalid på Lollapaloozafestivalen i Berlin den 8 september i år. Foto: Britta Pedersen/TT

Han har en soulröst som få och sjunger om ung hjärtesorg så att publiken på Hovet jublande stämmer in. Khalid är ännu en ung artist – med många år på sig att förfina och fördjupa sitt konstnärskap.

Under strecket
Publicerad

Khalid

Var
Hovet

För inte särskilt länge sedan var det högst ovanligt att r&b- eller hiphop-artister nämnde Fleetwood Macs Stevie Nicks eller Traci Chapman som inspirationskällor, men det pågående generationsskiftet har vidgat vyerna på så många plan. Sedan Frank Ocean kom ut som bisexuell i ett öppet brev för sju år sedan har hiphoppen förvisso blivit alltmer nihilistisk och ansiktstatuerad, men på samma gång allt mer emotionell.

21-åriga Khalid hör till de mjuka soulkillarnas klubb och hans debut ”American teen” från 2017 har alltmer vuxit fram som ett bitterljuvt och måhända lite oavsiktligt politiskt soundtrack till att vara ung i dagens USA. Drygt två år senare säljer hans album guld i Sverige, vilket han stolt berättar från scenen på det utsålda Hovet. Han har en soulröst som få, redan som 17-åring lät han sorgsen och livserfaren, vilket blev en vacker kontrast gentemot hans texter om ung hjärtesorg och att ta hand om utslagna vänner i en high school-korridor.

Hans öppning med ”Free spirit”, ”Eighteen” och ”Twenty one” är en smått poetisk resa genom hans eget liv. Med ett varmt leende vankar han runt på scenen i en batik-t-shirt medan dansarna runt honom får stå för den lite mer spektakulära scenshowen. I just ”Twenty one” kan man tydligt höra att Khalid söker lika mycket inspiration i band som Fleetwood Mac, som i den soultradition han ändå får räknas till.

Annons
Annons

Hittills har hans musik varit lika delar kommersiell pop och djup soul, men man får betänka hans ungdom. Skulle man översätta Khalids ålder i karriären till exempelvis Marvin Gaye så hamnar vi kring ”The soulful moods of Marvin Gaye” från 1961. Khalid har således många år på sig att förfina och fördjupa sitt soulkoncept.

Trots bara två år som etablerad artist har han redan byggt upp en gedigen hitlista. ”Talk”, ”Better”, ”Location”, ”American teen” och ”Another love song” låter redan som moderna soulklassiker och samtliga får Hovet i jubel. Han är dock en slow jams-kille, vilket gör att 30 låtar riskerar att utgöra en aningen för lång konsert. Visst har han låtar med ett mindre housebeat, och kitschiga 80-talstrummor, men konsertens tempo hade kunnat forceras lite. Det är dock lätt att glömma bort detta när den unga publiken sjunger allsång till ”Saved” eller tonårshymnen ”Young, dumb & broke”.

Den senare innehåller de fantastiska textraderna ”We have so much in common / We argue all the time / You always say I'm wrong / I'm pretty sure I'm right”, vilka kanske inte bara summerar just tonårskärlek utan förhållanden i allmänhet. Och det är precis där som Khalid har sin styrka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons