X
Annons
X

Maria Ludvigsson: En vecka har gått och inget har uteslutits?

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Magdalena Andersson, före.
Magdalena Andersson, före. Foto: Tomas Oneborg

Något har hänt med Magdalena Andersson. Den som såg Aktuellt i onsdagskväll vet vad jag menar. Utan att ha närmare kännedom om Anderssons personliga kvaliteter, har det ändå framgått att hon är en politiskt driven person som sätter partiets bästa framför landets. Oavsett årstid och oavsett vad som står på spel är Andersson alltid valrörelseretorisk.

I onsdags var hon en annan. En resonerande, icke konfliktsökande ambassadör för det gemensammas bästa. Som förbytt.

”Som avsatt finansminister i en övergångsregering tycker jag inte att det är min sak att recensera hur partier agerar i riksdagen, utan vi försöker nu ta ansvar i det här komplicerade läget, som Sverige befinner oss i, genom att utarbeta en avskalad budget utan partipolitisk inriktning. Sen hur den kommer att hanteras av riksdagen, ja det får naturligtvis riksdagens partier avgöra.” (Svt 31/10)

Annons
X

Ingen kan slå i mig att Anderssons ödmjuka förhållningssätt är annat än kattguld.

I samma reportage fick vi tittare ta del av grafik som visade hur en M-budget respektive S-budget skulle hanteras av riksdagen. Ulf Kristersson har meddelat att han avser lägga fram en budgetmotion. KD har meddelat att man stödjer en sådan och SD, som vägrar rösta på en S-budget, likaså. I röstetal betyder detta att en M-budget får 154 röster och en S-budget får 144 röster. C och L samlar 51 röster.

Om en moderat budgetmotion ställs emot den avsatte finansministerns övergångsbudget blir C:s och L:s budgetpreferenser avgörande. Skulle de fälla en borgerlig budget och släppa fram Magdalena Anderssons?

I inslaget som följer får Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström frågan om hans parti kommer stödja en moderat budget. ”Det är för tidigt att säga” svarar han.

Detta är gåtfullt. Vad kan vara förhastat denna höst? Vad är det man vill invänta? När är det inte längre för tidigt att meddela om man finner en M-budget bättre än en S-budget?

Till detta ska läggas att det kommer kännas lättare för Lööf och Björklund att släppa fram en S-budget om Andersson tydligt upprepat att hennes budget är ”opolitisk” och något hon lägger fram som den ansvarstagande, avsatta finansminister hon är.

C och L har lovat sina väljare att inte regera med stöd av SD. Men betyder det att man heller inte tänker rösta på förslag som SD röstar på? Som en borgerlig budgetmotion exempelvis.

Ännu en arbetsvecka har gått och vad som hänt hos talmannen sedan måndagens uteslutningsmöten vet vi inte. Vi vet inte ens om någon eller något har uteslutits. Men redan i Norléns första rundor återkom Lööf och Björklund till att det krävdes tid för att lösa upp knutar. En sorts önsketänkande som har blivit karaktäristiskt för hela processen.

Ett sätt att komma runt önskebrunnen och vidare är att orientera mot utfall i stället för mot process. Då blir politikens innehåll det viktigaste att arbeta med. Utfallet är de politiska beslut som kommer att påverka medborgarnas villkor åt ett visst håll.

Varje borgerligt sinnad, marknadsliberal person skulle i så fall agera för en politik som liberaliserar områden där staten i decennier ställt till det.

Det är inte brist på politiska surdegar eller på reformbehov. Men vi lider svår brist på ledare som hellre mäter resultat än ansträngning.

Inte sällan är det viktigare vad som görs, än vem som gör det.

Efter reklamen visas:
Elvakaffet med Svante Weyler
Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Magdalena Andersson, före.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X