Annons

Janerik Larsson:En viktig bok om förorten

Esaiasson
Esaiasson Foto: MARIE ULLNERT

Det finns ett självklart och föga oväntat samspel mellan politiker som som söker profilera sig och medier som lyfter det kontroversiella. Här hittar vi för mig ganska oväsentliga diskussioner om ”förbud mot huvudduk” eller ”förbud mot omskärelse”. Därför var det så intressant att läsa en bok som handlar om riktigt viktiga framtidsfrågor.

Under strecket
Publicerad

Peter Esaiassons ”Förorten - ett samhällsvetenskapligt reportage” (Timbro) gav på det sättet nästan en lyckokänsla.

Det är den självupplevda berättelsen av en professor som lämnat kontoret i Göteborg och ägnat mycket lång tid åt samtal med många boende i de båda förorterna Bergsjön och Hjällbo.

Den är välskriven, distinkt och intressant. Jag rekommenderar den varmt till den som är verkligt intresserad av framtiden.

Den är fylld av iakttagelser och repliker av ett slag som duktiga journalister också hade kunnat redovisa men nu är det en professor i statskunskap som rapporterar.

Jag ska här bara lyfta en poäng han gör som jag tror är mycket viktig i diskussionen om vad ”integration” betyder:

– Det är viktigare att man identifierar sig med Sverige än som svensk.

– Denna samhällsförändring är något för svensk-svenskarna att acceptera och förstå.

Mycket av den underström av enögd nationalism som vi hela tiden ser olika uttryck av handlar just om föreställningen att den som kommer till Sverige ska ”bli svensk” trots att det i praktiken är en lika otänkbar tanke som att svensk-amerikanerna i USA helt skulle släppa sin koppling till ”det svenska” och ”bara” bli amerikaner. Men helylleamerikaner är de ändå.

Detta handlar ingalunda bara om de förortsbor från hela världen som Esaiasson berättar så inkännande om. Det handlar lika mycket om t ex de utlandsadopterade som aldrig känt något annat land än Sverige men som ändå ofta blir utsatta för ”förhör” på temat ”men varifrån kommer du egentligen?”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons