Annons

”En vokalensemble med nära oanständigt mycket skärpa”

Unga tonsättare, en från 1700-talet och en nutida, det är två av albumen Sofia Lilly Jönsson väljer ur skivhögen denna vecka.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

1. La Nuova Musica, David Bates – Pergolesi: Stabat Mater (Harmonia Mundi)

Alldeles de sista veckorna av sitt liv, blott 26 år gammal och sjuk i tuberkulos, komponerade Giovanni Battista Pergolesi det verk som skulle bli 1700-talets sakrala favoritmusik. En av alla som beundrade Mariaverket från 1736 var JS Bach, också med på cd:n. Sopranen Lucy Crowes unga röstklang ger lätthet – lyssna på ”Cujus animam gementem” och hör Mozart stå i kulissen.

Spotifyplay.spotify.com
Annons
Annons

2 / 5

2. Millenium Orchestra, Choeur de Chambre de Namur – Alessandro Scarlatti: Passio secundum Joannem (Outhere)

Alessandro Scarlatti, född 1660, pappa till Domenico och ett tag kapellmästare hos drottning Kristina i Rom, är mest känd för sina operor. Hans Johannespassion är ett viktigt mellanled i det katolska Italien till den passionstradition som blommade ut i Tyskland. Skivan påminner mig om några favoriter med Cecilia Bartoli, särskilt körens härligt offensiva stil.

Spotifyplay.spotify.com
Annons
Annons

3 / 5

3. Studio de musique ancienne de Montréal – Orlando di Lasso: Laudate Dominum (ATMA Classique)

En vokalensemble med nästan oanständigt mycket diamantskärpa i rösterna framför valda verk av Orlando di Lasso, den nederländske 1500-talstonsättaren som verkar ha ägnat sig helt åt vokalmusik. Mest känd för sin profana musik arbetade ändå di Lasso i kyrkan, där han skrev musik för morgonmässor såväl som stora högtider, av vilken skivan ger prov.

Spotifyplay.spotify.com
Annons
Annons

4 / 5

4. Västerås Sinfonietta, Anna-Maria Helsing – Molly Kien (dB)

Skivbolaget dB fortsätter att ge ut omistliga porträtt av unga tonsättare, här amerikansk-svenska Molly Kien (född 1979). Kien är en begåvad, idérik tonsättare, som är bäst när hon renodlar en idé och utforskar den tills den är uttömd. Så i ”Smarginatura” som betyder ungefär upplösning. Här använder Kien inspirationen hela vägen och suddar ut kanterna.

Annons
Annons

5 / 5

5. Jacopo Salvatori – Debussy: Piano Works No 3 (OnClassical)

Vem är denne Jacopo Salvatori?! Tonfallet sticker ut i skivhögen. Född 1986 läser jag, med skivkontrakt på att spela in Debussys pianomusik. Han har förstått Debussys innerliga sidor såväl som ironiska infall: den korta sluttonen i arabesken i E-dur, den exakta tajmingen i ”Réverie”. Inga såsiga näckrosor på tallriksunderlägg här inte. Ja! Eller, Oui!

Spotifyplay.spotify.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons