Annons

Han enar högerpopulister: ”Europas viktigaste person”

Matteo Salvini har krönt sig till ledare för Europas högerpopulistiska- och nationalistiska partier och samlar på sig anhängare i rasande takt.

SvD tar inför EU-valet en titt på Europas mest tongivande politiker och inleder med italienaren som vill kallas ”Il Capitano” och hyllar Vladimir Putin: Italiens inrikesminister.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Salmoirago/APBild 1 av 2

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Angelo Carconi/APBild 2 av 2

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Salmoirago/APBild 1 av 1
Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: Salmoirago/AP

BRYSSEL ”Han är den viktigaste personen i Europa i dag”, sa den ungerske ledaren Viktor Orbán i en intervju i tidningen La Stampa nyligen.

Orbán hade precis träffat Matteo Salvini – politikern som ”bara” är inrikesminister men som räknas de facto som Italiens premiärminister, eftersom det är hans stämma som ljuder högst från Rom i dag.

På mötet bullrade Salvini och Orbán i skratt och samförstånd inför tv-kamerorna, och antydde att de borde samarbeta efter EU-valet, kanske bilda en allians. En propå som väcker mardrömmar i Europas mer salongsfähiga höger.

Viktor Orbán och hans Fidesz-parti tillhör formellt samma politiska familj i Europacirklar som svenska kristdemokrater och moderater och som Angela Merkels parti CDU och Frankrikes gamla gaullistparti.

Annons
Annons

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Angelo Carconi/APBild 1 av 1

Att Orbán då myser med extremhögerpolitikern Salvini är ett rött skynke för stora delar av den familjen, som vill kasta ut ungrarna ur boet. Men inte alla.

”Om ni försöker utesluta Orbán kommer ni bara att knuffa honom i armarna på Salvini”, sade den franska högerkandidaten François-Xavier Bellamy under en hätsk EU-valsdebatt på måndagskvällen.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: Angelo Carconi/AP

Matteo Salvini inledde sin politiska bana som ungdomsaktivist och separatist med hjärtat till vänster i sin hemstad Milano, under den tid då Lega fortfarande hette Lega Nord och var ett enfrågeparti som ville ha självständighet för Padanien i norra Italien.

Sedan dess har partiet kortat sitt namn, breddat sina ambitioner och tagit makten i Rom, och partiledaren Salvini själv har blivit den italienska högerextremismens främsta fanbärare, och en frän EU- och migrationskritiker.

Inför EU-valet skaffade han sig en ny ambition: att bli ”Il Capitano” för Europas högerpopulistiska- och nationalistiska partier, och tillsammans med dem stöpa om EU-samarbetet inifrån.

Han har lanserat samarbetsgruppen ”Allians av Europas fädernesländer”, med mer eller mindre likasinnade partier – de placeras av den politiska mitten olika högt på ”respektabilitet-stegen”, och är EU-skeptiska, EU-kritiska eller rentav EU-hatare av olika grad.

Annons
Annons

I Frankrike har Marine Le Pen, partiledare för högerextrema Nationell samling, redan anslutit sig till Salvinis initiativ, och låtit trycka upp valaffischer med en bild på henne själv jämte italienaren och texten: ”Våra idéer tar över”.

Andra europeiska partier som räknas till italienarens bundsförvanter är Alternative für Deutschland och belgiska Vlaams Belang, Frihetspartiet i Nederländerna, som leds av den islamfientlige Geert Wilders, och Frihetspartiet i Österrike, som leds av Heinz-Christian Strache, en Wienpolitiker med ett väldokumenterat förflutet i paramilitära nazistiska förband. Men också SD:s nordiska syskonpartier Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

Salvini talar om en nära föreståndande ”europeisk vår”, och en ny politik för hela kontinenten som understryker Europas ”kristna rötter”, försvarar ”nationell identitet” och förespråkar en mycket restriktiv migrationspolitik.

Den skäggige 46-åringen, som hellre bär jeans än Armani på sina kampanjresor, ses av sina anhängare som Italiens frälsare: ”Salvini rädda oss!” lyder ropen i landet som i åratal lidit av kronisk hög ungdomsarbetslöshet, skenande statsskuld och svajiga finanser. Nu vill han rädda Europa, säger han.

Salvini har inga planer på att själv ta plats i Bryssel efter EU-valet, och hans allians tros inte heller kunna få så många stolar i EU-parlamentet att den på allvar kan rubba den sedvanliga maktfördelningen mellan husets högerpartier och socialdemokrater.

Men hans person och politik drar till sig anhängare på löpande band.

SD:s toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, har sagt att han inte vill samarbeta ryssvänliga partier. Salvini har slutit ett formellt vänskapsavtal med Ryssland, och går ibland omkring med en t-shirt med Putin på. Marine Le Pen, österrikiska Frihetspartiet, Alternative für Deutschland, Vlaams belang: alla ryssvänliga.

Frågan är hur länge Lundgrens utfästelse håller när snart alla SD:s vänner har hoppat på Salvinis ostoppbara tåg.

I en intervju med SvD på tisdagen säger partiledaren Jimmie Åkesson han inte utesluter ett samarbete med Lega.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons