Annons

Ola Wenström:England behöver ett mäktigt United

Frustrationen är väl ungefär som skadeglädjen. Lika stor. När Manchester United befinner sig i djup sportslig kris och försöker hitta en väg ut ur kaos är det jävlar och jubel om vartannat; fansen lider medan motståndarna gottar sig. Fotbolls-England är delat men borde egentligen vara enat – United.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Glad Solskjær tillbaka i Man U

Varje adekvat fotbollsekvation tillskriver just Manchester United de stöddigaste siffrorna.

En fortsatt famlande ledning och ännu en sparkad manager. Närmare nerflyttning än topposition. För alla de som vill United väl fortsätter vanmakten, drygt fem år efter Sir Alex Ferguson, i en allt snabbare spinn åt fel håll. Ingen av David Moyes, Louis van Gaal eller José Mourinho kunde ta vinnartraditionen vidare. Varken Marouane Fellaini, Paul Pogba eller någon annan spelare för runt åtta investerade miljarder gjorde laget bättre.

Men vilka är det egentligen som vi antingen sörjer med eller skrattar åt? Jo, det är de som är störst och rikast och de som borde vara bäst. Vilket som helst finansinstitut, varje adekvat fotbollsekvation tillskriver just Manchester United de stöddigaste siffrorna. Ingen annan fotbollsklubb kan totalt sett matcha resurserna runt Old Trafford, den globala supporterbasen och värdet av varumärket. Real Madrid och resten är i klart underläge.

Annons

Störst och rikast men långt ifrån bäst. Premier League-tabellen och höstens matcher visar snarare att Manchester United utifrån förutsättningarna är allra sämst. Klart att konkurrenterna garvar.

Byket i ligan älskar såklart att den oövervinnerliga maskinen hackar för stunden.

Vem som helst kan numera utan skam eller skrämsel gå upp med högt huvud mot Englands mesta mästare – och ofta komma därifrån både stärkt av insatsen och med minst en poäng. 66 blanka bucklor av bastant storlek betyder inte så mycket längre. Åtminstone inte för motståndarna. 20 vunna ligatitlar, varav 13 under 21 säsonger, räds ingen opponent längre. 31 procent av alla Manchester Uniteds 0-0-matcher i Premier League har kommit post Ferguson.

Byket i ligan älskar såklart att den oövervinnerliga maskinen hackar för stunden. I längden borde de dock vilja annorlunda.

Manchester Uniteds Paul Pogba.
Manchester Uniteds Paul Pogba. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Manchester United var klubben som en gång gjorde engelsk klubbfotboll stor och stark, maffig och mytisk. De var först ut att spela i Europa och blev först att vinna. De bröt mark och vann support; The Busby Babes var ett lag med lyster, flygolyckan i München var en brutal katastrof som tog liv men som också gav sympati.

Under åren då fotbollen har blivit show, business och hetast tänkbara tv-stoff är det Manchester United som har spelat bäst och vunnit mest. En hel liga och ett helt fotbollsland har tagit rygg, såväl ekonomiskt som sportsligt.

Manchester United ska vara laget som alla måste älska att slå någon enstaka gång. Inte titt som tätt.

På samma sätt behöver Premier League sin x-faktor också i framtiden, både på hemmaplan och internationellt. Klubben som gjorde engelsk fotboll mäktig får helt enkelt inte bli sämre. Manchester United ska vara laget som alla måste älska att slå någon enstaka gång. Inte titt som tätt.

Anhängare och antagonister, det är bara att enas kring ert gemensamma United!

Tv-tips: Lördag 18.00, Viasat Sport Premium: Cardiff–Manchester United, Premier League.

Debut för norrmannen Ole-Gunnar Solskjaer som lånas ut från Molde för att leda Man U säsongen ut. Men den gamle superinhopparen vill imponera tillräckligt för att göra anställningen permanent.

Annons
Annons

Manchester Uniteds Paul Pogba.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons