Annons

Avhopparna återvänder – backar från Horace-krav

Ledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund lämnade i våras arbetet i Svenska Akademien. För att återvända ställde de som krav att Horace Engdahl skulle lämna sin stol – ett krav avhopparna nu backar från. Därmed består Akademien nu av 14 aktiva ledamöter.

Under strecket
Publicerad

Peter Englund återvänder till Akademien och meddelar att han och Kjell Espmark backar från kravet att Horace Engdahl måste lämna sin stol.

Foto: SvD

Ständige sekreteraren Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Efter reklamen visas:
Mellan raderna KAN GOOGLE RÄDDA SVENSKA AKADEMIEN?

De tre så kallade avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark lämnade Svenska Akademien våren 2018. De har dock behållit sina stolar. De har inte kommit till Akademiens sammankomster, men under hösten har bland annat deltagit i beslut om nya ledamöter.

Med hjälp av avhopparnas återkomst har den skadeskjutna Akademien blivit beslutsmässig. Och från och med nästa vecka kommer Peter Englund och Kjell Espmark åter att delta i Akademiens ordinarie arbete.

”Vi är givetvis mycket glada över detta besked. Det fyller oss med ny kraft inför 2019 och vårt fortsatta arbete i Akademien”, skriver Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i ett mejl till SvD.

Krisen i Akademien kom i öppen dager i april. Under Sara Danius ledning hade Akademien beställt en advokatutredning om institutionens samröre med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Advokaternas slutsats var bland annat att Arnaults fru, Katarina Frostenson, borde uteslutas ur Akademien och att advokatutredningen borde överlämnas till rättsvårdande myndigheter.

Annons
Annons

Peter Englund återvänder till Akademien och meddelar att han och Kjell Espmark backar från kravet att Horace Engdahl måste lämna sin stol.

Foto: SvD

Ständige sekreteraren Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men vid en omröstning i Akademien förlorade den sida som ville utesluta Frostenson. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnade då arbetet i protest. Sedan tvingades Sara Danius bort från posten som ständig sekreterare, och även hon ställde sig utanför Akademiens arbete.

Peter Englund återvänder till Akademien och meddelar att han och Kjell Espmark backar från kravet att Horace Engdahl måste lämna sin stol.
Peter Englund återvänder till Akademien och meddelar att han och Kjell Espmark backar från kravet att Horace Engdahl måste lämna sin stol. Foto: SvD

Akademien avlövades allt mer. Antalet aktiva ledamöter var så få att institutionen inte kunde fatta beslut om nya inval, vilket kräver tolv röstande.

De tre så kallade avhopparna meddelade i maj att de var beredda att hjälpa Akademien med återuppbyggnaden. ”Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”, skrev de tre avhopparna i ett gemensamt brev i maj.

Horace Engdahl svarade i ett mejl till DN att avhopparna skämde ut sig. ”Så skönt, då blir vi av med dem. Jag är vald till stol nr 17 på livstid och kommer förvisso att sitta kvar till min död.”

Juristen Eric M Runesson, numer invald i Akademien, kallades in som medlare. I augusti meddelade avhopparna att de var beredda att bistå Akademien i viktigare beslut, trots att de inte fått bort Horace Engdahl. Nu återvänder två av tre avhoppare helhjärtat till Svenska Akademien.

Ständige sekreteraren Anders Olsson.
Ständige sekreteraren Anders Olsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Peter Englund vill inte låta sig intervjuas om beslutet att återvända. Men han mejlar skriftliga kommentarer. Han konstaterar att han och Kjell Espmark backat från kravet på att Horace Engdahl ska bort.

”Det gjorde vi i praktiken redan i augusti. Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna.”

Peter Englund skriver att Akademiens beslut om modernisering och inval av nya ledamöter får honom att återvända. Han hoppas kunna bidra till att återuppbygga det förtroende som är grunden för institutionens existens. ”Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra.”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kjell Espmark bekräftar för DN att kravet på att Horace Engdahl ska avgå inte längre gäller. Han menar att läget och styrkeförhållandena i Akademien förändrats sedan i våras. Detta avspeglas i att Akademien nu arbetar för att få bort Katarina Frostenson, något Horace Engdahl tidigare motsatt sig.

– Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person. Och styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera. Det har man kunnat notera utifrån hur den starka majoriteten för Frostenson som förelåg i mars har krympt till bara två reservationer när man nu ett halvår senare antog resolutionen att hon ska lämna Akademien, säger Kjell Espmark till DN.

SvD har sökt Sara Danius, som ännu inte lämnat besked om sin fortsatta roll i Akademien. Hon har tidigare sagt att samtliga ledamöter borde lämna sina stolar för att institutionen ska kunna förnyas.

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons