Annons

Patricia Hedelius:Enhörningar finns inte – därför fortsätter börsoron

Som att famla efter strömbrytaren i ett mörkt rum. Överlag är bolagsrapporterna en besvikelse och investerare får finna sig i att fortsätta att vackla fram på skakiga börser. Frågan är om vi står inför en kommande lågkonjunktur – eller om börsen kan komma igen med Donald Trumps och Xi Jinpings hjälp?

Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Skakigt på börsen
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Nära hälften av storbolagen har rapporterat, flera har visat upp starka resultat och fina framtidsutsikter.

Bäst utdelning fick Ericsson vars aktie rusade drygt 6 procent. Bland förlorarna finns till exempel verkstadsjätten Atlas Copco som föll runt 10 procent efter sin rapport. För låg tillväxt och minskat tryck i efterfrågan fick ett minst sagt kallt mottagande.

Volvo visade upp en solid rapport och stark framtidstro men fick se sig straffade av oron för komponenter. Dålig kvalitet i avgassystemet i levererade fordon kan leda till höga merkostnader.

Annons

Vinsttillväxten för de rapporterande bolagen ligger på imponerande 20 procent i den sammanställning som Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden, har gjort. Samtidigt noterar Malmqvist att vinstfesten levereras av framförallt Ericsson, Volvo och Telia medan det är Nordea, medicinteknikbolaget Getinge och H&M som drar ner snittet.

Skrapas ytterligheterna bort av de rapporterande bolagen blir bilden betydligt mycket dystrare.

Mer än hälften av bolagen slår inte förväntningarna och utfallet summerade till drygt 4 procent under nivån på de vinster som börsen hade hoppats på.

Det är en dikeskörning och Peter Malmqvist konstaterar att det är det sämsta utfallet på fem år. Bra försäljning men dålig vinst är motsägelsefullt och just nu så är det svaghet som har tolkningsföreträde och får genomslag.

Sinnesstämningen spiller över från börsernas utveckling i USA där nervositeten ökat påtagligt under oktober. Det så kallade VIX-indexet som går under smeknamnet skräckindex, eftersom de mäter investerarnas osäkerhet genom att följa mönster i optionshandeln, har stigit med nära 10 procent i oktober.

Flera börsfall har inträffat även om aktiekurserna senare har studsat tillbaka.

Det ska sägas att VIX-index inte riktigt är uppe på lika ”hemska” nivåer som i februari men det är för tidigt att blåsa faran över för fortsatt stökig börs.

Stigande ränteläge har bäddat för en dålig start och amerikanska bolagsrapporter har spätt på oron.

Volvos amerikanska konkurrenten Caterpillar drog också till sig missnöje trots en till synes stark rapport liksom 3M. Så här ser en vinsttopp ut, var det allmänna omdömet bland börshajarna, vilket leder till slutsatsen att från och med nu blir allt sämre för bolagsjättarna.

Caterpillar och 3M skvallrade om stigande råvarupriser och ansträngda resurser. Hittills har man lyckats försvara sina marginaler och vinster med egna prishöjningar. Men vad händer när kunderna säger stopp?

Vinster slutar inte växa lika abrupt som ett fall ut för ättestupan. Det är en utdragen, ganska plågsam, process att se vinsterna sakta smälta bort i takt med att ekonomin bromsar in.

Aktiemarknaden styrs inte heller av historien, eller nutiden, utan av framtiden.

Framtida vinsterna ligger till grund för det pris som bolagets aktier handlas till idag och väntas vinsterna sjunka framöver ger det ett lägre aktiepris. Därför vänder börsen ofta ner runt ett och ett halvt år innan konjunkturen gör det.

Och det är motsvarande resonemang som får investerarna att likt konjunkturella flyttfåglar alltid återvända till aktiemarknaden trots att lågkonjunkturen inte släppt sitt grepp. Allt med parollen att det är så infernaliskt dåligt att det bara kan bli bättre framöver.

USA är som alltid i fokus där ett gigantiskt ekonomiskt experiment pågår.

Det brukar heta att när USA nyser blir världen förkyld. Men är det en naturlag att den amerikanska ekonomin ska bromsa in efter en konjunkturtopp och dra med sig resten av världens ekonomier och sätta världens börser i misär?

Nej, inte om USA:s president får fortsätta att bestämma. Donald Trump sätter likhetstecken mellan sin egen framgång och börsutvecklingen.

Trump har stor kontroll över världens största ekonomi och därmed musklerna att stoppa börsras och sämre konjunktur, i alla fall en tid.

Trump står inte ensam, även Kina är beredda att med politiska åtgärder smörja sin ekonomi för att hålla lågkonjunktur borta.

Experimenterandet med världens största ekonomier är en form av storhetsvansinne som kan fungera på kort sikt. Hittills har nämligen evig högkonjunktur varit lika sällsynt som enhörningar.

Annons
Annons
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons