Annons

Enorm HQ-rättegång – tingsrätten räcker inte till

Nu ska HQ-härvan upp i rätten igen. Den här gången gäller det inte brott och straff, utan miljarderna som försvann. Rättegången är enorm, och kommer att hålla på till midsommar nästa år.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg och åtta andra ur den gamla ledningen, samt revisorn och huvudägaren, ska nu till Stockholms tingsrätt igen

Foto: Lars Pehrson

Mats Qviberg och åtta andra ur den gamla ledningen, samt revisorn och huvudägaren, ska nu till Stockholms tingsrätt igen

Foto: Lars Pehrson
Mats Qviberg och åtta andra ur den gamla ledningen, samt revisorn och huvudägaren, ska nu till Stockholms tingsrätt igen
Mats Qviberg och åtta andra ur den gamla ledningen, samt revisorn och huvudägaren, ska nu till Stockholms tingsrätt igen Foto: Lars Pehrson

Minst 12 hyllmeter med handlingar i pärmar ska tröskas igenom under hela 99 rättegångsdagar.

– Jag har tre fulla bokhyllor med fem hyllplan i varje som innehåller handlingar i målet som ska finnas inne i domstolslokalen, säger Veronika Lundström, beredningsjurist på Stockholms tingsrätt.

Därtill kommer ett 20-tal bokhyllor med parternas material som ska stå i rättssalen, och en åtta, tio lådor med bokföringsmaterial från den kraschade HQ banks tradingsverksamhet.

Veronika Lundström har jobbat på heltid med att förbereda mastodonträttegången ända sedan september förra året. Alla förhör och genomgångar tidsberäknas. Bara att planera in alla rättegångsdagarna så att de passar parter, advokater och domare har varit ett jättejobb.

Annons
Annons

– Det tar längre tid än man tror att göra rättegångsplaneringen.

Det är många frågeställningar som är viktiga i en så stor rättegång som denna, och allt måste få ta den tid som krävs för att de ska bli ordentligt genomlysta.

Mats Qviberg med flera har i sista stund velat stoppa rättegången, eftersom de inte tycker att de fått tillräckligt med tid att ta del av motpartens argument. Men tingsrätten nobbade deras begäran så sent som i onsdags.

Det är också väldigt många personer inblandade. Alla ska ha del av informationen, och alla ska få säga sitt innan allt startar.

– Det är 12 svarandeparter, och 31 advokater anmälda. Dessutom har de biträdande jurister, säger hon, och börjar läsa upp alla som stämts av HQ AB.

Målet är så stort att de vanliga rättegångssalarna i Stockholms tingsrätt inte räcker till. Rättegången kommer att hålla i en särskild sal som inte används annars, den så kallade Magistratssalen. Press och allmänhet kommer att få följa rättegången på video från en lokal vid sidan av.

– Vi fick inte plats någon annanstans.

I våras hölls rättegången som handlade om huruvida ledningen i banken hade begått något brott. Även det en stor rättegång i Stockholms tingsrätt – åklagaren mot fem åtalade under 35 rättegångsdagar i våras. Där friades alla med besked. Åklagarens åtal ogillades redan på rent objektiva grunder, vilket beskrevs av bland andra advokat Tomas Bodström som en riktig käftsmäll för åklagaren. Domen överklagades inte. Efter den friande domen bestämde Ekobrottsmyndigheten att dess verksamhet ska utredas.

Men nu är det alltså dags för en ny rättegång i spåren av HQ Bank. Den här gånger gäller det ”bara” pengar. Den enorma rättegången är vad som på juristspråk kallas ett civilmål, och innebär att parterna tvistar om den ekonomiska delen av HQ-härvan. De kan välja att komma överens själva och förlikas, men hittills har det inte gått.

Annons
Annons

Aktieägarna i HQ AB har stämt den gamla styrelsen i HQ AB, och dessutom bolagets revisor samt den förre ägaren till HQ, Öresund AB, på ett gigantiskt skadestånd. De vill att styrelsen och de andra ska betala runt 3,2 miljarder kronor, samt cirka 600 miljoner i vinster som de menar delades ut felaktigt under åren 2007 till 2009. Plus ränta på alltihop.

Vi avgör målet med tre domare, men rätten är domför med endast två domare om en skulle falla bort eller få förhinder.

I korta drag tycker HQ AB att den gamla styrelsen är ansvarig för det som hände när banken kraschade, och därför ska betala skadestånd till ägarna. Men de som stämts i målet, det vill säga de nio före detta styrelseledamöterna, den gamla revisorn och revisionsbolaget samt Öresund AB, håller inte med.

Nu blir det rätten som ska avgöra frågan. Tre domare ska sitta och lyssna under hela förhandlingen. Ingen av dem får bli sjuk eller vabba – då måste hela rättegången tas om.

– Det får inte hända. Vi avgör målet med tre domare, men rätten är domför med endast två domare om en skulle falla bort eller få förhinder.

Till midsommar 2017 ska rättegången vara klar. Domen väntas först efter sommaren nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons