Annons

Ensam jul väntar vitvalen Benny – i Londons Themsen

En vitval har sedan i september upprepade gånger siktats, senast på onsdagen, i den engelska floden Themsen öster om London. Arkivbild.
En vitval har sedan i september upprepade gånger siktats, senast på onsdagen, i den engelska floden Themsen öster om London. Arkivbild. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press/AP/TT

Det lär bli ett ensamt julfirande för den vitval som av oklar anledning valt bort de arktiska havsområden dess artfränder brukar föredra, till förmån för att hänga kvar i den engelska floden Themsen öster om London.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Valen – som döpts till Benny the Beluga (vitval) i brittiska medier – sågs i floden för första gången i september. Och tydligen har den trivts – för senast på onsdagen siktades den igen, öster om Gravesend en bit in från Themsens mynning.

– Valen dyker upp, och jag överdriver inte, bokstavligen i tre till fyra sekunder och sedan försvinner den i 10 eller 15 minuter. Och den rör sig i en bred, mörk flod så du förstår hur svårt det är att veta dess exakta position, säger en talesperson för Londons hamnmyndighet.

Benny anses uppvisa tecken på god hälsa och att trivas med sin omgivning.

De vita tandvalarna – som bland annat äter fisk, krabbor och bläckfisk och kan bli uppåt 5,5 meter långa – håller normalt till utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster men de simmar ofta långa sträckor i sin jakt på föda.

Hamnmyndighetens talesperson påpekar att Themsens vatten numera är mycket renare än förr och därför innehåller mer fisk.

Senast vitval siktades i brittiska vatten var 2015, då utanför Englands nordöstra kust.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons