Annons

Epsteins död väcker frågor – och konspirationsteorier

FBI och justitiedepartementet i USA utreder omständigheterna runt Epsteins död.
FBI och justitiedepartementet i USA utreder omständigheterna runt Epsteins död. Foto: Richard B. Levine/AP

Sovande vakter, brutet tungben och förfalskade rapporter. Omständigheterna runt Jeffrey Epsteins död har väckt en rad frågor – och gett upphov till rena konspirationsteorier.

Under strecket
Publicerad

Tidigt på lördagsmorgonen den 10 augusti hittades Jeffrey Epstein död i sin häktescell på Manhattan i New York. Enligt amerikanska myndigheter tog han sitt eget liv genom hängning.

Den 66-årige finansmannen och miljardären stod åtalad för trafficking med ett nätverk av minderåriga och var sedan tidigare dömd för sexbrott.

USA:s justitieminister William Barr sa tidigare i veckan att det fanns ”allvarliga oegentligheter” på häktet där Epstein hittades död och att både FBI och justitiedepartementet utreder omständigheterna runt det inträffade.

Flera anställda på anstalten togs ur tjänst efter det misstänkta självmordet. Enligt uppgifter till New York Times kontrollerades Jeffrey Epstein inte på flera timmar i samband med händelsen, trots att tillsyn skulle ske var 30:e minut. Anledningen ska, enligt källor till tidningen, ha varit att vakterna hade somnat. För att dölja sina misstag ska vakterna ha förfalskat händelserapporten.

På torsdagen rapporterade Washington Post att obduktionsrapporten visar att Jeffrey Epstein hade flera brutna ben kring nacken. Ett av de brutna benen ska ha varit tungbenet, som är ett hästskoformat ben intill struphuvudet. Enligt experter som tidningen har pratat med kan en sådan skada uppstå när människor, framför allt äldre, hänger sig. Men skadan kan också uppstå när någon dödas genom strypning.

Obduktionsprotokollet har inte offentliggjorts ännu och rättsläkaren Barbara Sampson, som slutförde obduktionen i söndags, har inte gett något officiellt utlåtande om dödsorsaken.

Jeffrey Epstein hade en umgängeskrets av makthavare och kungligheter som bjöds in till hans exklusiva fastigheter eller öar i Karibien. Genom åren har amerikanska presidenter som Bill Clinton och Donald Trump ingått i hans krets.

Dödsfallet har uppmärksammats stort i amerikanska medier och gett upphov till spekulationer och konspirationsteorier. I sociala medier och på olika forum har många spekulerat i vilka som skulle ha kunnat ha mest att förlora på en kommande rättegång.

President Donald Trump, som har gjort allt för att ta avstånd från Epstein, är en av dem som har eldat på ryktesspridningen. I helgen delade han vidare ett Twitterinlägg till sina 63 miljoner följare som gick ut på att Bill Clinton skulle vara inblandad i dödsfallet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons