Annons

EQT planerar gräddfil på börsen – får kritik

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Någon kvartalshets tänker riskkapitalbolaget EQT inte ge sig in i. Det blir bokslut och en halvårsrapport som aktieägarna får nöja sig med, enligt källor till SvD.

Under strecket
Publicerad

EQT har fört en dialog med börsen om att slippa kvartalsrapporteringen när bolaget går till börsen senare i höst. Det berättade EQT:s vd Christian Sinding i samband med en intervju med SvD i juni.

Nu uppger källor med insyn i noteringsprocessen att riskkapitalbolaget planerar att rapportera färre gånger per år än andra börsbolag i EQT:s storlek. Det är ett beslut som väcker kritik.

– Det är kanske ett för stort steg för EQT att ta klivet ut i offentligheten och bli granskade som alla andra publika bolag. Det är synd att man inte löper hela linan ut och är fullt transparenta, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners till SvD.

Börsbolag brukar publicera delårsrapporter fyra gånger per år, varav en rapport är bokslutet och en är halvårsrapporten. Men många bolag har uttryckt sitt missnöje över den täta rapporteringen och börsen har givit efter.

De nya noteringsreglerna ger grönt ljus för mindre omfattande information till aktieägarna än de regelrätta delårsrapporterna.

– Bolag noterade på Nasdaq Stockholm har möjlighet att istället för kvartalsrapporter lämna en så kallad delårsredogörelse. En delårsredogörelse bör innehålla ett antal faktapunkter som ger förståelse för bolagets utveckling, som till exempel intäkter, resultat och kassaflöde, säger David Augustsson presstalesman vid Nasdaq i Stockholm till SvD.

Annons
Annons

Den här utvecklingen är Joakim Bornold kritiskt till.

– Klarar man inte av att visa sina aktieägare siffror var tredje månad kanske man inte ska vara noterade. Jag hoppas att inte fler följer efter, säger han.

Att just EQT väljer att dra ned på informationen är till en viss del förståelig men samtidigt menar Joakim Bornold att riskkapitalbranschen har mycket kvar att göra när det gäller öppenhet.

– Att sammanställa värdering av en onoterad portfölj fyra gånger per år kräver en del. Men samtidigt så är det just öppenhet och inte gräddfiler som riskkapitalbranschen behöver jobba med för att stärka förtroendet, säger han.

Christian Sinding slog, i samband med SvD:s intervju i juni, fast att han inte hade något emot en publik miljö tvärtom:

– Vi välkomnar också den publika miljön som en börsnotering innebär. Vi har en öppen och stark företagskultur som vi tror skulle attrahera många investerare, sa han då.

Men med brasklappen att han helst ville slippa fyra regelrätta kvartalsrapporter.

På EQT vill man inte bekräfta SvD:s uppgifter om att riskkapitaljätten tänker välja bort fyra kvartalsrapporteringen och ersätta två rapporttillfällen med mindre omfattande redogörelser.

– EQT kommer följa de regelverk som finns för listade bolag gällande kommunikation till marknaden, säger kommunikationsdirektör Nina Nornholm.

Nasdaq Stockholm har ingen exakt statistik, men EQT kommer bli relativt ensamma om att rapportera i mindre omfattning då en övervägande majoritet av alla bolag på Stockholmsbörsen lämnar kvartalsrapporter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons