Annons

”Era hundägande vänner beter sig respektlöst”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Ta med hunden på middagsbjudning, är det okej? Frågan kan vara infekterad och leda till konflikter. I grunden handlar det om en krock mellan två världsbilder, menar SvD:s etikettexpert.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Hej Sofia! Jag läste din text om att svara på inbjudningar och jag har en annan etikettfråga jag vill ta upp:

Vi har vänner som insisterar på att ta med sig sin hund så fort vi bjuder över dem på lunch eller middag. Det har nu nått en punkt där de antingen kommer i sällskap med hunden eller inte alls. Våra vänner är intressanta personer och vi tycker om dem, men det här beteendet gör mig galen – inget verkar nå fram. Jag gillar hundar och har ingenting emot ha dem i mitt hem då och då, men inte under en middag där deras ägare behandlar dem som en extra gäst.

Jag kan tänka mig att den här frågan är ganska infekterad.

Hunden är inte längre ett husdjur, vi behandlar den ofta lite mänskligt.

Sofia Larsson: Det finns nästan en miljon registrerade hundar i Sverige, enligt Jordbruksverket. Så jag misstänker att det här är ett ganska vanligt dilemma – och precis som du är inne på kan ämnet vara infekterat, känsligt och komplicerat.

I grunden handlar det om två världsbilder som möts. En där hunden i bästa fall uppfattas som ett trevligt, men inte alltid passande, inslag i vardagen. En annan där den ses som en familjemedlem som självklart får följa med över allt.

Annons
Annons

– Hunden är inte längre ett husdjur, vi behandlar den ofta lite mänskligt, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Han tror att det har blivit vanligare att hundägare tar för givet att hundarna är medbjudna, och menar att utvecklingen inte är helt välkommen.

– Det är ingen självklarhet att man får ta med sig vem som helst när man går på middag. Man kan till exempel inte ta med en kompis som inte blivit inbjuden, eller barn till en vuxenmiddag. Hundägare måste respektera att man inte alltid blir bjuden med hund. Vi kan inte få respekt som hundägare i samhället om vi inte respekterar andra människor.

Det bästa betyget är om folk frågar när man går: ”Hade du hund med dig?”

Hans Rosenberg menar också att när hunden väl blir medbjuden så är det viktigt att ägarna inte kommer med massor av krav på värden.

– Jag som hundägare ska se till att hunden finns men inte syns. Den ska inte sitta och tigga, drägla eller hoppa upp på folk. Det bästa betyget är om folk frågar när man går: ”Hade du hund med dig?”, för att den har legat stilla under bordet. Det låter hårt, men det är så jag tycker det ska vara.

Enligt Hans Rosenberg bör hundägaren ta med en handduk för att torka av hundens tassar, en filt att ligga på, vattenskål och mat.

– Man bör också försäkra sig om att ingen är allergisk eller hundrädd. Ibland är hundallergi en omskrivning för att folk är rädda.

Jag skulle säga att era vänner beter sig ganska respektlöst.

Angående den specifika situation du tar upp så skulle jag säga att era vänner beter sig ganska respektlöst. I alla fall om det är så att du verkligen försökt nå fram med dina önskemål på ett tydligt sätt men trots det inte fått något gehör. Kanske är det helt enkelt så att de prioriterar umgänget med hunden framför er.

En idé är att ni accepterar att hemmamåltider inte är rätt sätt att umgås för er och i stället börjar ses på ”neutral mark”: restauranger, museum, kaféer och liknande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons