Annons

Danius lämnar Akademien – får 21 månadslöner

Sara Danius lämnar Svenska Akademien för gott. Men innan hon tog beslutet erbjöd hon sig att komma tillbaka – som ständig sekreterare. ”Det blev nej tack.”

Under strecket
TT
Publicerad

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Sara Danius lämnar Akademien för gott

"Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol" skriver Sara Danius i ett pressmeddelande.

Enligt Sara Danius erbjöd hon sig att komma tillbaka till posten som ständig sekreterare för några dagar sedan.

"Den nuvarande sekreteraren slutar till sommaren av åldersskäl. Det blev nej tack. Jag beslöt mig då för att lämna Akademien även som passiv ledamot".

– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger hon.

Svenska Akademien ber i sitt pressmeddelande Sara Danius om ursäkt för "affektladdad polemik" och "sammanblandning av olika frågor" i samband med att hon fick gå som ständig sekreterare.

– Det hade jag inte väntat mig. Det gläder mig, säger hon.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Lars Pehrson

Sara Danius valdes in på stol 7 efter Knut Ahnlund 2013 och blev två år senare Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen uppstod en djup spricka i Akademien som till slut resulterade i att hon lämnade sin post som ständig sekreterare.

Innan dess hade hennes kollega, tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i ett sedermera hårt kritiserat debattinlägg i Expressen beskrivit Danius som ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Uppgörelsen mellan Sara Danius och Svenska Akademien innebär att hon får 21 månadslöner räknat från april förra året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons