Annons

Erdoğan: Turkiet har drivit undan IS i Syrien

Kistan med den turkiske soldaten Oktay Durak, som tillsammans med 15 andra dödades den 23 december i striderna med IS, bärs fram. Turkiet har förlorat tiotals soldater under offensiven mot al-Bab i Syrien.
Kistan med den turkiske soldaten Oktay Durak, som tillsammans med 15 andra dödades den 23 december i striderna med IS, bärs fram. Turkiet har förlorat tiotals soldater under offensiven mot al-Bab i Syrien. Foto: TT

Turkiska styrkor har snart tagit över IS-fästet al-Bab i Syrien. Nästa mål är städerna Manbij och al-Raqqa, säger president Recep Tayyip Erdoğan i ett uttalande.

Under strecket
Publicerad

Sedan Turkiet inledde sin intervention i Syrien i augusti har en av de viktigaste slagfälten varit staden al-Bab i Aleppoprovinsen, ett fäste för terrorgruppen IS. President Erdoğan säger nu att staden snart har rensats upp på jihadister, enligt CNN Türk.

Turkiet har förlorat tiotals soldater under offensiven, som är en del av Operation Eufrats sköld.

I uttalandet säger Erdoğan att nästa mål är städerna Manbij och al-Raqqa. Manbij erövrades från IS av den kurdisk-arabiska alliansen SDF i augusti. al-Raqqa kallas ibland IS huvudstad i Syrien.

Den turkiska interventionen i Syrien ses som ett försök att minska kurdernas inflytande i landet. Under det syriska inbördeskriget har kurderna tagit över flera områden i norra Syrien, som man hoppas ska ges någon sorts självständighet.

Senast på lördagen sade Erdoğan att han inte kommer att tillåta bildandet av en ny stat i norra Syrien, enligt den regimtrogna nyhetssajten Daily Sabah.

– Vi kommer aldrig att gå med på bildandet av en sådan stat, sade den turkiske presidenten.

Turkiet samarbetar med Fria syriska armén, FSA, i offensiven mot al-Bab. FSA sågs i början av kriget som en viktig allierad till västländer som ville ingripa mot den syriska regimen, bland annat eftersom gruppen till stor del bestod av avhoppade syriska soldater. Nuförtiden har bedömarna dock en mer skeptisk inställning till grupperingen.

I torsdags lade IS upp en propagandavideo som påstås visa hur två turkiska soldater bränns till döds efter att de tillfångatagits utanför al-Bab.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons