Annons

Erdogan vill ha kärnvapen – och hotar med flyktingvåg

Turkiets president Erdogan vill ha kärnvapen och stöd och pengar från EU för att skapa en säker zon i nordöstra Syrien.
Turkiets president Erdogan vill ha kärnvapen och stöd och pengar från EU för att skapa en säker zon i nordöstra Syrien. Foto: AP

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill ha kärnvapen. Han tycker att det är orättvist att andra länder har det men inte Turkiet. Samtidigt hotar han med att ”öppna portarna” för flyktingar som vill till Europa.

Under strecket
Publicerad

Mitt under det spända läget i Mellanöstern där Iran och USA och dess allierade står emot varandra släppte Turkiets president en bomb, i onsdags. Visserligen bara en verbal bomb, men med ett högst oroande budskap.

– En del länder har kärnvapen, och inte bara ett eller två. Men vi får inte ha dem. Det kan jag inte acceptera, sade han under ett tal till partikamrater i staden Sivas, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns inga utvecklade länder i världen som inte har dem, klagade Erdogan också, vilket inte stämmer alls.

Enligt det internationella icke-spridningsavtalet, som nästan alla världens länder skrivit under, får bara fem länder ha kärnvapen. Det är USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike – de enda länder som hade det när avtalet sattes ihop 1968.

Indien och Pakistan skrev aldrig under avtalet och Nordkorea övergav det 2003. Dessa tre länder har sedan dess skaffat sig kärnvapen. Även Israel, som inte heller undertecknat avtalet, tros ha kärnvapen även om landet aldrig erkänt det officiellt.

– Vi har Israel i närheten, vi är nästan grannar. De skrämmer andra genom att ha kärnvapen. Ingen vågar röra dem, sade Erdogan.

Annons
Annons

Turkiet skrev under icke-spridningsavtalet 1980 och förbudet mot kärnvapenprov 1996. I samband med att USA förra året övergav kärnenergiavtalet med Iran kritiserade Erdogan USA och andra kärnvapenländer och sade att de utgjorde ett hot mot hela världen.

Men nu tycks han alltså själv vilja ha möjlighet att använda sig av det hotet. Erdogan har redan tidigare demonstrerat att han inte anser sig bunden av internationella överenskommelser när han bland annat ifrågasatt gränsdragningar gentemot Bulgarien och Grekland.

På torsdagen hotade Erdogan också att frångå flyktingöverenskommelsen med EU om inte EU skjuter till pengar och stöttar Turkiets planer på att skapa en säkerhetszon i nordöstra Syrien, dit syriska flyktingar kan placeras.

– Vårt mål är att placera minst en miljon syriska flyktingar där, sade Erdogan.

Turkiet har under lång tid krävt att få etablera en ”säkerhetszon” i nordöstra Syrien, både för att stoppa stympa det kurdiska självstyret där men också för att kunna slå upp flyktingläger där. I slutet av sommaren hotade man med en invasion av norra Syrien om inte USA gick med säkerhetszonen.

Eftersom de syrisk-kurdiska SDF-styrkorna varit USA:s främsta allierade i kriget mot IS i Syrien har USA varit motvilligt till att låta Turkiet gå in i nordöstra Syrien. Nyligen kom man dock överens med Turkiet om att skapa en något mindre säkerhetszon än vad turkarna krävt.

Nu vill Erdogan alltså ha mer pengar och stöd av EU för att etablera denna. Får han det inte kan Europa vänta sig en ny flyktingvåg över Egeiska havet.

– Då är vi tvungna att öppna portarna. Vi kan inte hantera denna börda ensamma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons