Annons

Ericsson: Kriget mot Huawei drabbar även oss

Huawei visade upp Mate 30 Pro, andra generationens 5G-smartphone, i München den 19 september.
Huawei visade upp Mate 30 Pro, andra generationens 5G-smartphone, i München den 19 september. Foto: Xinhua/TT

Ericsson ser inga fördelar av det upptrappade handelskriget mot den kinesiska konkurrenten Huawei.

Enligt en toppchef på Ericsson riskerar effekten i stället bli att konflikten fördröjer hela marknaden för telekomnät.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Jejdling.

Foto: Ericsson

Man skulle kunna tro att Ericssons är det företag som gynnas mest när USA trappar upp sitt teknik- och handelskrig mot Huawei. Samtidigt som de stora operatörerna i Europa men även på andra håll i världen ser allt mer skeptiskt på det kinesiska företaget i spåren av de allvarliga spionaklagelser som riktats mot Huawei.

Men chefen för Ericssons nätverksdivision Fredrik Jejdling, säger att man än så länge inte sett några positiva effekter för den egna försäljningen.

Fredrik Jejdling påpekar att kontrakten för de nät som nu tas i drift skrevs för två till två och ett halvt år sedan, alltså innan handelskriget inleddes. Han menar att osäkerheten som konflikten skapar kan få operatörerna att avvakta sina investeringar.

– Generellt tror jag att industrin inte gynnas av konflikten, utan alla drabbas av att beslut skjuts på framtiden.

Det var ett dussin journalister som samlades på Ericssons pressträff under tisdagen. Den hölls på Tekniska museet, som ligger ett stenkast, i olika riktningar, till både den amerikanska – och den kinesiska ambassaden i Stockholm. Platsen påminner om den infekterade relationen mellan USA och Kina där Huaweis finanschef till exempel fortfarande sitter i husarrest i Kanada.

Annons
Annons

Fredrik Jejdling.

Foto: Ericsson

Kina kan komma att ge ytterligare fördelar till inhemska Huawei för att kompensera för förlorade affärer utomlands på grund av handelskriget.

Ericssons säger sig ha en marknadsandel på strax under 30 procent på mobilnät, och Jejdling säger att man finns med i två tredjedelar av alla kommersiella 5G-nät som lanserats. Men i många av de näten har konkurrenterna Nokia och Huawei levererat utrustning.

Det har gått ett halvår sedan lansering den nya 5G-tekniken, men Fredrik Jejdling vill inte ge en siffra på vilken marknadsandel Ericsson har på den.

– Jag tycker vi har haft en bra start på 5G, i två tredjedelar av alla nät finns Ericssons utrustning. Vår ambition är att vara marknadsledande på 5G, men jag vill inte gå in på några exakta siffror.

Huruvida man kommer att lyckas i Kina är osäkrare än någonsin menar analytiker som SvD talat med. De menar att Kina kan komma att ge ytterligare fördelar till inhemska Huawei för att kompensera för förlorade affärer utomlands på grund av handelskriget.

Fredrik Jejdling.
Fredrik Jejdling. Foto: Ericsson

Redan innan året är slut kommer de första indikatorerna på vilka telekombolag som väljs ut för att leverera till de två 5G-nät som är beslutade om ska byggas i landet.

Fredrik Jejdling berättar för SvD att han väntar på besked från flera av Kinas stora operatörer om Ericsson går vinnande ur de pågående upphandlingsprocesserna som ska vara klara under det fjärde kvartalet.

Ericsson har en haft en snabbt krympande marknadsandel under flera år i Kina, vilket hopp sätts till 5G?

– Det är klart att vi vill växa, men hur vi lyckas är svårt att förutse. Om jag ska vara ärlig är det jättesvårt att säga.

Lanseringen av 4G blev aldrig den vinstfest för operatörerna som de hoppades på. I stället är det fortfarande hård konkurrens och prispress där kunder erbjuds stora datamängder till låga priser. Därmed skulle det inte heller bli någon större skillnad på Ericssons egen lönsamhet när de nya 5G-näten rullas ut. Det är en bild som Fredrik Jejdling bekräftar:

– Vi ser inga större förändringar mot 4G.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons