Annons

Torbjörn Isacson:Ericsson mitt i en explosiv cocktail av stormakts­politik

En av Ericssons fabriker i Kina.
En av Ericssons fabriker i Kina. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD

Många nationer och företag må ha varit naiva i sina relationer med Kina. Men den kinesiska draken kommer inte vika ner sig. Ett upptrappat stormaktskrig kan gynna Ericsson på kort sikt men ge en bistrare baksmälla.

Under strecket
Publicerad

Twittraren Donald Trump har sin vana trogen gått ut stenhårt, för att sedan backa en aning. Motparten, det betydligt mer långsiktiga Kina, har föga förvånande också reagerat väldigt starkt.

I skottlinjen den här gången står framför allt kinesiska Huawei.

Mitt i detta hamnar Ericsson och den finländska rivalen Nokia, som slåss med Huawei i världstoppen för telekomnätverk. Ericssons storägare, aktieaktivisten Christer Gardell och hans Cevian, har i en intervju med SvD Näringsliv konstaterat att det finns en betydande uppsida för Ericsson om Huawei och andra kinesiska storbolag stängs ute i en rad länder i världen. Ericsson väntas bland annat kunna knapra i sig marknadsandelar på högmarginalmarknader i Europa.

På kort sikt talar det mesta för att Huaweis försvagade position därför kommer att gynna Ericsson och Nokia. Men även om delar av telekommarknaden kännetecknas av snabba ryck är Ericssons grenar mer av en långdistanstävling. Det tar tid att utveckla systemen och det handlar om långa kontrakt och relationer.

Konkurrenterna är dessutom på olika sätt sammankopplade med varandra, inte minst när det gäller att utveckla nya system där de kan växeldra som ledare på olika fronter. Det gäller också Huawei som samarbetar med mängder av företag, både globalt och regionalt, inom utvecklingen av 5G.

Annons
Annons

Det kinesiska bolaget uppges vara ledande på att bidra tekniskt till utvecklingen av 5G, sitter på fler patent än Ericsson och Nokia på området och har en forsknings- och utvecklingsbudget på 15 miljarder dollar om året.

Om Huawei stängs ute lär det leda till att hela utvecklingen av 5G försenas, vilket kommer att få negativa effekter även för Ericsson och Nokia.

Om Huawei stängs ute återstår i praktiken bara Ericsson och Nokia för många köpare av telekomutrustning. Det kan synas vara en behaglig utveckling. Men vilken vanlig konsument som helst kan bli väldigt irriterad över att inte kunna välja eller välja bort en leverantör av bastjänster.

På telefonsidan talas nu om att Huawei är helt i händerna på bolag som Apple och Google. Storköpare som teleoperatörer lär inte vara mer roade av en sådan situation.

Konkurrensen har hittills minskat markant genom att framförallt Nokia svalt flera globala spelare. Om Huawei nu förlorar sin roll som prispressare så lär operatörerna vilja se något annat bolag kliva in i den rollen, exempelvis Samsung som haft lite svårt att slå sig in på den marknaden.

Kina viker knappast ned sig över tid.

Den hårdare attityden mot Kina har förvisso en hel del förespråkare. Allt fler inser att många nationer och företag varit väl naiva i sina relationer med det snabbväxande och på många sätt lukrativa landet.

Men det upptrappade stormaktskriget riskerar på sikt att få en hel del negativa konsekvenser, Kina viker knappast ned sig över tid. Landet och bolagen kan komma att sluta sig mer i kampen mot omvärlden, vilket lär drabba även kortsiktiga vinnare som Ericsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons