Annons

Ericsson rasar på börsen – men vd:n är ”helt bekväm”

Ericssons aktie störtdyker på börsen efter morgonens rapport. Men vd Börje Ekholm säger till SvD att han är nöjd med bolagets utveckling.

– Rapporten visar att vi fortsätter att genomföra den strategi vi har lagt fast, säger han.

Under strecket
Publicerad

Börje Ekholm är nöjd med rapporten, som enligt honom visar att Ericsson är på rätt väg.

Foto: Lars Schröder/TT

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att för höga förväntningar sköt Ericsson-aktien i sank under tisdagen.

Foto: Lars Pehrson

Börje Ekholm är nöjd med rapporten, som enligt honom visar att Ericsson är på rätt väg.

Foto: Lars Schröder/TT
Börje Ekholm är nöjd med rapporten, som enligt honom visar att Ericsson är på rätt väg.
Börje Ekholm är nöjd med rapporten, som enligt honom visar att Ericsson är på rätt väg. Foto: Lars Schröder/TT

En rejält ökad rörelsevinst jämfört med föregående år samt en 7-procentig organisk tillväxt till trots – Ericssons aktie föll hårt efter att företaget redovisats årets andra kvartalsrapport. Vid 15-tiden var aktien ned med hela 9 procent.

Höga förhoppningar och en bruttomarginalsvinst som inte levde upp till förväntningarna tror Nordnets sparekonom Frida Bratt är faktorer som ligger bakom aktieraset.

– En annan faktor kan vara att Ericssons aktie har stigit väldigt mycket i år, omkring 30 procent fram tills idag. Förväntningarna på Ericsson var skyhöga, förra rapporten var ju en riktig rapportrökare och det kan vara så att väldigt höga förhoppningar på företaget har varit inprisade i aktien, säger Frida Bratt.

Trots aktiereaktionen är telekomutrustningsföretagets vd Börje Ekholm nöjd med rapporten.

Annons
Annons

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att för höga förväntningar sköt Ericsson-aktien i sank under tisdagen.

Foto: Lars Pehrson

– Rapporten visar att vi fortsätter att genomföra den strategi vi har lagt fast. Om man justerar för valutaeffekter ser vi att vi har haft en tillväxt på 7 procent, samtidigt som vi stärker vårt operativa rörelseresultat och kassatillflöde, säger han till SvD.

När det kommer lönsamheten levde alltså Ericsson inte upp till analytikernas förväntningar. Istället för att spinna vidare på förra kvartalets fina resultat minskade bruttomarginalen och landade på 36,6 procent – en minskning från föregående kvartals 38,4 procent.

Ekholm menar dock att att första kvartalets bruttomarginal var något uppskruvad, medan andra kvartalets marginal är något underdriven.

– Under första kvartalet hade vi högre patentintäkter än vanligt, medan en förlikning under andra kvartalet påverkade patentintäkterna negativt. Justerar man för de faktorerna blir skillnaderna mellan kvartalen mindre.

Börje Ekholm menar även att företagets Digital Services – som rapporterade en förlust med 1,3 miljarder kronor – inte riktigt är på rätt köl ännu.

– Vi har mer att göra för att vända Digital Services, där har vi inte nått våra mål ännu och behöver göra mer. Men jag är fortfarande helt bekväm med att vi är på rätt väg för att nå målen för 2020.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att för höga förväntningar sköt Ericsson-aktien i sank under tisdagen.
Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att för höga förväntningar sköt Ericsson-aktien i sank under tisdagen. Foto: Lars Pehrson

Under en rapportflod där flera svenska företag oroar sig för en kommande lågkonjunktur och en eskalering av handelskriget mellan USA och Kina sitter Börje Ekholm och Ericsson än så länge lugnt i båten.

Annons
Annons

– Det är klart att vi inte är immuna mot en lågkonjunktur, men det ger en andra gradens effekt på oss. Vi är inte helt frikopplade från en global lågkonjunktur men det påverkar oss mindre än den allmänna industrin, säger han.

Tidigare i våras sa Ericssons storägare Christer Gardell till SvD att USA:s och andra länders åtgärder mot kinesiska Huawei och andra kinesiska leverantörer kan ge en rejäl uppsida för Ericsson. Det påståendet väljer Ekholm att inte kommentera.

– Man kan säga att världen är uppdelad i två: den ena delen kan man påverka, och den andra kan man inte påverka. Ericsson kan inte påverka geopolitiska beslut, det får bli som det blir. Det vi kan påverka är att ge våra kunder de bästa lösningarna, och gör vi det kommer vi ändå att vinna tillslut, säger han.

Ericsson bedömer fortsatt att den amerikanska utredningen om företagets tidigare korruptionsaffärer kommer innebära ”betydande monetära åtgärder”, men kan inte svara på om när besked kommer. Något sparpaket för att parera eventuellt bötesbelopp är det dock inte tal om.

– Vi kommer inte göra något sparpaket av det skälet, det vi behöver göra på kostnadssidan kommer att göras löpande i verksamheten om det behövs.

Börje Ekholm menar även att företaget varken planerar att öka eller minska anställningsantalet.

– Förutom ett förvärv som vi hoppas kommer att ske i tredje kvartalet, där vi i så fall får 4 000 anställda till, klarar vi oss på den arbetsstyrkan som vi för tillfället har.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons