Annons

Torbjörn Isacson:Ericsson vinnare – när Huawei utmålas som säkerhetsrisk

Ericsson och Nokia kan få finansiellt stöd i kampen mot kinesiska Huawei.
Ericsson och Nokia kan få finansiellt stöd i kampen mot kinesiska Huawei. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Vesa Moilanen/AP

USA:s nya variant av ”Marshallhjälp” till europeiska telekombolag gav Ericsson skjuts på börsen. Men den amerikanska hjälpen är ingen välgörenhet.

Under strecket
Publicerad

Efter andra världskriget lyfte USA ett Europa som låg i ruiner med den så kallade Marshallhjälpen, som var finansiella tillskott i mångmiljardklassen.

Nu undersöker USA, enligt Financial Times, möjligheterna att ge västerländska telekombolag som Ericsson och Nokia finansiellt stöd i kampen mot kinesiska Huawei, som anses allt för dominant och som en säkerhetsrisk.

Förra gången, för drygt 70 år sedan, handlade det för amerikansk del inte minst om att bromsa kommunismens framfart. Den här gången handlar det om att stoppa telekomföretag från enpartistaten Kina.

I slutänden handlar det också om amerikanska intressen. USA behövde efter andra världskriget ett starkare Europa även för att främja egen handel. Den här gången är det väldigt mycket tydligare att det är amerikanska intressen det handlar om, solidariteten med Europa och dess näringsliv är fjärran från vad den var åren efter andra världskriget.

Risken är uppenbar att det här är en hjälpande hand som snabbt kan dras tillbaka.

Så frågan är hur långsiktig den här hjälpen är. Det talas redan om att det finns starka amerikanska påtryckningar för att få fram en inhemsk 5G-leverantör. Oracle och Cisco uppges ha fått påstötningar, men ansett det vara för dyrt.

Annons
Annons

Trumpadministrationen sägs titta på andra lösningar också, där amerikanska företag ska få en viktig roll.

Med tanke på den tämligen aggressiva politik som USA numera bedriver, där Europa för tillfället kommer lite lindrigare undan mest för att just Kina är i fokus, är risken uppenbar att det här är en hjälpande hand som snabbt kan dras tillbaka om det kommer ett tillräckligt slagkraftigt amerikanskt alternativ.

Under tiden kan de kinesiska företag som just nu kämpar som att framstå som öppna, för att inte förlora allt för mycket av sina affärer i övriga världen, ha hunnit sluta sig ytterligare för att undvika risken för att bli offer för nya amerikanska attacker. I så fall riskerar en telekomvärld, som är i stort behov av ett fungerande globalt samarbete för att få nya tekniker att lyfta, att i stället slitas sönder i olika delar som motarbetar varandra.

Förhoppningsvis kommer det en annan amerikansk utrikespolitik innan det är ett faktum. Men även om uppgifterna om tankar på amerikanskt finansiellt stöd är bra för Ericsson, så leder politiskt högt spel i telekombranschen också till ökade risker för de inblandade bolagen.

Många på Ericsson kan ha gnuggat händerna på tisdagen.

Glöm inte heller att USA ger med ena handen, och tar med den andra. För bara ett par veckor sedan tvingades Ericsson avsätta 12 miljarder kronor för böter till USA för mutbrott.

Ändå kan många på Ericsson ha gnuggat händerna på tisdagen. Huawei har varit en följetong för telekombolaget, inte minst som aggressiv konkurrent.

Ericssons aktie var också en av få vinnare på Stockholmsbörsen på tisdagen, en börs som annars präglades av röda siffror efter nya turer i handelskriget.

Tisdagens besked var att Vita huset funderar på om de kan strypa amerikanska pensionsfonders investeringar i Kina. Från Kina kom hot om att korta ned det planerade mötet i Washington och stoppa all sändning av amerikanska basketmatcher.

En sak är dock bra att komma ihåg. Varken Kina eller USA sysslar med välgörenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons