Annons

Ytterligare en toppchef i Ericsson åtalad i Grekland

Han har ansvarat för viktiga finansiella rapporter i USA och granskningar av hela koncernens verksamhet. SvD kan nu avslöja att även Ericssons tidigare koncerncontroller Roland Hagman står åtalad i Grekland i samband med mutaffären.

Under strecket
Publicerad

Såväl Ericssons tidigare vd Kurt Hellström som förre koncerncontrollern Roland Hagman står åtalade i Grekland.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Såväl Ericssons tidigare vd Kurt Hellström som förre koncerncontrollern Roland Hagman står åtalade i Grekland.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Såväl Ericssons tidigare vd Kurt Hellström som förre koncerncontrollern Roland Hagman står åtalade i Grekland.
Såväl Ericssons tidigare vd Kurt Hellström som förre koncerncontrollern Roland Hagman står åtalade i Grekland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På onsdagen startade muträttegången i Aten, där bland andra Ericssons tidigare vd Kurt Hellström står åtalad.

SvD kan nu avslöja att även Roland Hagman, en av de höga chefer på Ericsson som regelbundet registrerat och undertecknat rapporter till amerikanska finansinspektionen, SEC, står åtalad. Det framgår av dokument från domstolen i Aten.

Hans position och det grekiska mutåtalet ska även ha uppmärksammats av amerikanska myndigheter i deras pågående korruptionsutredningen av Ericsson, enligt uppgifter till SvD.

Roland Hagman lämnade sin tjänst på Ericsson så sent som i höstas.

Flera källor med insyn beskriver uppgifterna som anmärkningsvärda.

– Stämningen var ganska sammanbiten när SEC kom på att en av de de åtalade Ericssoncheferna fortfarande jobbade kvar och hade ansvar för att skriva under och registrera bolagets rapporter till just SEC, berättar en person för SvD som har insyn i de amerikanska myndigheternas korruptionsutredning som inleddes 2013.

Annons
Annons

Ericsson står under den amerikanska finansinspektionens, SEC, övervakning då bolagets aktie även är noterad på amerikanska teknikbörsen Nasdaq.

Det innebär att Ericsson regelbundet måste registrera sina finansiella rapporter, rapporter om handel med känsliga länder som Iran och årsredovisningar hos SEC. Rapporterna måste undertecknas av höga chefer inom internkontroll och juridik på Ericsson som garanterar rapporternas riktighet.

Ericssonchefen kopplas även ihop till den korruptionshärvan som avslöjades av Expressen 2005 och handlade om hemliga utbetalningarna, som gjordes via konton i Schweiz med syfte att användas som mutor.

Det ledde till åtal i Sverige mot bland andra Roland Hagman men de inblandade Ericssonchefernas ansvar utredes aldrig utan i svensk domstol togs det upp som ett skattemål.

Samtliga Ericssonchefer, däribland Roland Hagman, friades i både tingsrätten och hovrätten.

Men nu ska nya uppgifter ha landat på SEC och det amerikanske justitiedepartementets (DOJ) bord. Bland annat om hur de inblandade i korruptionshärvan, som Expressen avslöjade, planlagt och bidragit till att möjliggöra ”osynliga” utbetalningar i syfte att muta eller ersätta så kallade agenter.

Trots att händelserna ska ha skett för mer än femton år sedan så uppges ärendet ligga högt uppe på SEC och DOJ:s utredningslista.

En person med insyn i Ericssons dialog med amerikanska myndigheter beskriver en systematik och en ovilja från flera tidigare ledningar att komma till rätta med problemen.

– Det ses som märkligt att Ericsson låter en av cheferna från en tidigare korruptionsskandal, som också pekats ut och åtalats i den grekiska försvarsaffären, rapportera till SEC fram tills nyligen. SEC som utreder Ericsson för just misstänkt korruption, säger personen.

Federala lagar i USA kräver att börsnoterade bolag som Ericsson regelbundet registrerar och rapporterar uppgifter till SEC.

SvD har tidigare sökt Ericsson för en kommentar men bolaget har avböjt.

SvD har även sökt Roland Hagman via hans ombud, advokat Hans Strandberg, men han liksom de övriga sex före detta Ericssonanställda avböjer att kommentera.

Rättegången i Grekland påbörjades idag i Aten men sköts fram till senare i sommar.

Som SvD tidigare har avslöjat har en rad toppchefer som ingår i Börje Ekholms ledningsgrupp frågats ut av amerikanska myndigheter i den pågående korruptionsutredningen. Ericsson har tidigare uppgivit att det är en del av utredningsarbetet och att samtliga anställda, runt 25 stycken som hörts, har ställt upp frivilligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons