Annons

Ersson i demonstration mot nya deportationer

”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”, skanderade demonstranter utanför flyktingförvaret i Märsta norr om Stockholm när Sverige skickade tillbaka ett antal asylsökande till Afghanistan. En av demonstranterna var Elin Ersson som hindrat ett plan att lyfta från Landvetter.

Under strecket
Publicerad

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg i början av februari.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg i början av februari.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg i början av februari.
Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg i början av februari. Foto: Adam Ihse/TT

”No borders, no nations, stop deportations”, skanderade demonstranterna i Märsta också, enligt aktivisten Elin Ersson, 21.

Hon är mest känd för att ha hindrat ett plan från att lyfta från Landvetters flygplats i somras för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Nyligen dömdes hon till 3 000 kronor i dagsböter för den aktionen. I måndags överklagade hon domen till hovrätten.

På tisdagen var hon alltså även aktiv i demonstrationen utanför förvaret i Märsta.

– Deportationer skedde från flera olika städer, bland dem Gävle och Flen, men den största skedde i Märsta, säger Elin Ersson, som påpekar att hon var där som privatperson även om hon är medlem i ”ett antal organisationer”.

Demonstranterna var samlade i Märsta hela eftermiddagen, som mest uppåt 60 personer, uppskattar Elin Ersson. Det var en blandad grupp av unga och gamla, asylsökande och svenska medborgare, uppger hon.

Annons
Annons

Polisen vill inte ange hur många demonstranterna var.

– Det gick väldigt lugnt till och vi har sett till att de har kunnat framför det de vill på platsen. De ropade och skrek en del, men det var ingen dramatik, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind

Hon vill inte ange hur många flyktingar som deporterades utan hänvisar till polisens nationella mediecenter som endast har öppet under kontorstid.

Demonstrationen upplöstes efter att bussen med flyktingar åkte till Arlanda vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen.

Anledningen till att det blir upprörda känslor när det rör deportationer till Afghanistan är den svåra situationen i landet. Sedan fyra år tillbaka avråder Utrikesdepartementet, UD, från resor till Afghanistan. Angående mänskliga rättigheter i landet skriver UD på sin hemsida:

”I Afghanistan råder omfattande brister i respekten för de mänskliga rättigheterna. Säkerhetsläget för civilbefolkningen är allvarligt och väpnad konflikt pågår i flera delar av landet.”

Vidare skriver UD:

”Kvinnor och barn är mycket utsatta grupper och utsätts systematiskt för våld, diskriminering och grova kränkningar.”

FN:s flyktingorgan UNHCR anger att det finns nästan 2,5 miljoner registrerade flyktingar från Afghanistan i världen. De utgör den största långtidsflyktinggruppen i Asien och den nästa största flyktinggruppen i världen, skriver UNHCR. (Den största gruppen kommer från Syrien.)

”Mot bakgrund av den alltmer försämrade säkerhetssituationen i många delar av landet fortsätter våldet att driva människor från sina hem 2018”, står det på UNHCR:s hemsida.

SD-nämndeman som dömde Ersson kan sparkas | SvDsvd.seDomen får klockor om rättssäkerhet att ringa | SvDsvd.seStoppade utvisning – fälls av tingsrätten | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons