Annons

Ersta diakoni vinner miljardupphandling

Ersta diakoni har vunnit en upphandling från Stockholmslandstinget värd upp emot 5 miljarder kronor. Upphandlingen innebär att driften av Erstas planerade sjukhus i Stockholm säkras.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Upphandlingen är en av de största som Stockholms läns landsting genomfört sedan S:t Görans Sjukhus. Under sju år med möjlighet till förlängning på ytterligare fyra år ska det idéburna Ersta diakoni leverera avancerad kirurgi, intensivvård och internmedicin till landstinget.

Avtalet gäller från första januari 2019. Verksamheten kommer till en början att bedrivas i Erstas nuvarande lokaler på Södermalm i Stockholm, men tanken är att den år 2021 ska flyttas till det nya sjukhus som organisationen håller på att bygga i anslutning till de gamla lokalerna.

– Till stor det innebär det här att vi kan fortsätta med den verksamhet vi redan bedriver åt landstinget, men upphandlingen innebär också att vi kan bredda oss med bland annat en ökad satsning på forskning, säger sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström.

Att det bedrivs forskning var ett av de krav som landstinget ställde i upphandlingen, men den verksamheten kommer dock att finansieras av andra än landstinget.

För Ersta diakoni är beslutet att ge dem kontraktet en stor lättnad. Kalkylen för tvåmiljardersinvesteringen på det nya sjukhuset bygger till stor del på att sjukhuset får fortsätta med sin nuvarande inriktning.

– Vi naturligtvis oerhört lättade. Jag skulle inte säga att verksamgeten står och faller med att vi hade vunnit, men utan avtalet hade vi tvingats hitta helt nya områden.

Ersta vann upphandlingen utan konkurrens. Ingen annan vårdgivare lämnade in anbud, något som förvånar Jan-Åke Zetterström.

– Det här är komplex vård och landstinget ställde mycket höga krav viket begränsar hur många som kunde lämna anbud men vi hade förväntat oss att flera av de stora privata aktörerna skulle delta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons