Annons

”Eskapist” blir film som visas i tv

”Eskapist” har gått för utsålda hus på Kungliga Operan. Nu görs en filmad version av dansverket som visas i SVT nästa år.
”Eskapist” har gått för utsålda hus på Kungliga Operan. Nu görs en filmad version av dansverket som visas i SVT nästa år. Foto: Nils-Emil Nylander

SVT kommer att sända ”Eskapist” av den prisade koreografen Alexander Ekman i januari. Filmversionen ska bjuda på något extra och utländska bolag står redan i kö för att visa den.

Under strecket
Publicerad

Redan i samband med premiären av ”Eskapist” på Kungliga Operan i april drog SVT:s garvade projektledare Ditte Feuk upp planerna för filmningen av verket. En tröst för alla dem som inte fick biljett. Den 31 maj spelas sista, utsålda scenföreställningen.

– Vi förstod ju att det med all sannolikhet skulle bli en succé. Eftersom Alexander Ekman själv är mycket engagerad i filmmediet tog vi tillsammans med honom och kompositören Mikael Karlsson fram plan för en inspelning som, liksom scenverket, kommer att bjuda på något extra.

Premiärsändningen blir i SVT i januari nästa år. Den franske bildregissören Tommy Pascal, som är specialiserad på dans, fick i uppdrag att fånga allt som sker på scen. Han har tidigare anlitats av SVT för samarbeten med Ekman, som ”Midsommanattsdröm” och senast ”Play” på Garnieroperan i Paris.

SVT och det franska filmbolaget Bel Air har sambetat med Kungliga Operan. Publiktrycket gjorde dock tillgången till teknikplatser extra svår, berättar Ditte Feuk.

– En gång filmades föreställningen utan publik för att kunna få till särskilda bilder. Extrapass för dansarna sköts in. Trots att de vid ett tillfälle fick dansa två föreställningar under en dag blev resultatet enastående. Hela kompaniet får en kick av all uppmärksamhet, säger Ditte Feuk.

Genom hela processen har Ekman och Karlsson tagit aktiv del i produktionen. Och de närmaste veckorna klipps och ljudmixas materialet. Flera internationella bolag står redan i kö att få sända filmen efter SVT:s premiärvisning.

Koreografen Alexander Ekman belönades i måndags kväll med Svenska Dagbladets operapris.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons