Annons

Eskil Erlandsson åtalas för sexuellt ofredande

Tidigare C-ministern Eskil Erlandsson åtalas.
Tidigare C-ministern Eskil Erlandsson åtalas. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) åtalas för tre fall av sexuella ofredanden mot tre olika kvinnor.

– Det handlar om att han har smekt kvinnor som han har suttit bredvid på låren, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I våras framkom det att den tidigare C-toppen och landsbygdsministern Eskil Erlandsson anklagades för ”olämpligt uppträdande”. Enligt uppgift skulle han ha trakasserat fyra kvinnor sexuellt.

Eskil Erlandsson lämnade sin plats i riksdagen och en förundersökning inleddes i mitten av mars.

På måndagen väcktes åtal mot Eskil Erlandsson vid Stockholms tingsrätt. Det bekräftar Lena Kastlund som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

– Det gäller tre olika fall av sexuellt ofredande som har skett 2016, 2017 och 2018 mot tre olika kvinnor, säger hon.

Det första fallet ska ha inträffat den 6 december 2016 på Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm, det andra fallet den 29 september 2017 under en partistämma i Malmö och det tredje fallet i oktober eller november 2018 i riksdagens lunchrestaurang.

– Det handlar om att han har smekt kvinnor som han har suttit bredvid på låren. Det är ganska liknande i alla tre fallen, säger Lena Kastlund.

Två av de utsatta kvinnorna är riksdagsledamöter, de yrkar båda två på skadestånd på 5 000 kronor. Enligt stämningsansökan är det oklart om det finns något anspråk från den tredje kvinnan.

Annons
Annons

Ett fjärde fall som varit aktuellt i utredningen har lagts ner.

– Det var oklart om Erlandsson ens hade varit på platsen, säger chefsåklagaren.

I nuläget är det oklart när rättegången kommer att hållas.

– Jag hoppas att det ska kunna ske under hösten, men det är tingsrätten som bestämmer det, säger Lena Kastlund.

Eskil Erlandsson nekar till anklagelserna, meddelar hans advokat Johan Eriksson.

– Han förnekar brott och bestrider bestämt att han med uppsåt har gjort det åklagaren påstår, säger Johan Eriksson till SvD.

Han vill inte kommentera om han har haft kontakt med Eskil Erlandsson efter att åtal väckts.

– Vi ska ha en rättegång om det här så småningom och av det skälet vill vi i det här läget inte säga något mer än så. I samband med rättegången kommer han att berätta och förklara en del saker, men inte nu, säger Johan Eriksson.

Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen, kommenterar via mejl åtalet mot Eskil Erlandsson.

”Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget”, skriver han till SvD.

Eskil Erlandsson var riksdagsledamot för Centerpartiet från 1994 och fram till mars i år då anklagelserna om sexuella trakasserier riktades mot honom. 2006 utsågs han till jordbruksminister av den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M), en titel som ändrades till landsbygdsminister efter valet 2010.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons