Annons

Espmark: ”Det är det falskaste jag har hört”

"Häpnadsväckande", säger ledamoten Kjell Espmark om Horace Engdahls debattinlägg om Sara Danius i Expressen. Engdahl menar att hon är den sämsta ständiga sekreterare sedan Svenska Akademien har haft.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen hos den mannen. Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger Kjell Espmark till Aftonbladet i en kommentar till Horace Engdahls utspel.

Under strecket
TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Kjell Espmark, Sara Danius och Horace Engdahl.

Foto: TT

Kjell Espmark, Sara Danius och Horace Engdahl.

Foto: TT
Efter reklamen visas:
OBS – INAKTUELL (Svenska Akademien – detta har hänt)

I texten skriver Engdahl om den kris Akademien nu befinner sig i, där bland annat de tre ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren valt att lämna sina stolar. Engdahl jämför den pågående turbulensen med den så kallade Rushdiekonflikten då ledamöterna Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman lämnade sina stolar i protest mot Akademiens inställning i Salman Rushdie-affären, men menar att det då handlade om att "försvara det fria ordet".

"Den här gången gäller det bara några ledamöters besvikelse över att inte ha fått majoritet för sin idé att om att bestraffa en annan ledamot. Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars".

Han kritiserar även Akademiens nuvarande ständiga sekreterare hårt:

Kjell Espmark, Sara Danius och Horace Engdahl.
Kjell Espmark, Sara Danius och Horace Engdahl. Foto: TT
Annons
Annons

"När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift."

Kjell Espmark, som i fredags meddelade att han avgår ur Akademien, är mycket upprörd över Engdahls text i Expressen:

– Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt. Hur ska Akademien någonsin komma igenom det här. Jag vill inte säga mer än så, det hoppas jag ni respekterar, säger Espmark till Aftonbladet.

Kjell Espmark säger till TT att Engdahls text är "det falskaste han någonsin har läst".

– Och det har ingenting att göra med att den angriper mig, det struntar jag fullkomligt i, utan det är hela den bild han ger. Att jag är föremål för attack, det bjuder jag på, säger han.

Är du förvånad över utspelet?

– Ja... och nej. Det är häpnadsväckande att han gör något sådant, det måste jag säga.

Vad betyder detta för Akademiens anseende?

– Det betyder ytterligare solkighet. Och jag är djupt, djupt bedrövad över att detta skulle hända. Jag har arbetat hårt för att rädda denna Akademien i slutskedet, men jag lyckades inte.

Ledamoten Peter Englund skriver i en kommentar till TT att hans förtroende för Sara Danius är "intakt".

"Jag försäkrar dig att jag ej tänker bidra till det Horace Engdahl kallat för 'råheten' med egna inlägg".

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta en ledamot, med nära kopplingar till kulturprofilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutredning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelpristagare i förväg. Horace Engdahl var ständig sekretare mellan 1999 och 2009.

Annons
Annons

På Twitter har många reagerat på de senaste utspelen:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons