Annons

Swedbankaktien faller på nyhet om utredning

Swedbanks huvudkontor i Riga.
Swedbanks huvudkontor i Riga. Foto: Simon Rehnström

Det finns misstankar om brottslighet i samband med penningtvättsutredningen mot Swedbank, enligt estniska Finansinspektionen. Det rapporterar Reuters på måndagen. Bankaktien sjönk kraftigt på nyheten.

Under strecket
Publicerad

Det är sedan tidigare känt att finansmyndigheterna i både Estland och Sverige utreder den misstänkta penningtvätten i Swedbanks baltiska verksamhet. Men hittills har kritiken mot den svenska storbanken huvudsakligen handlat om att Swedbank gjort för lite för att skydda sig mot penningtvätt.

Uppgifterna om att man funnit tecken på brottsligt agerande innebär ett betydligt skarpare språkbruk från myndigheterna än tidigare.

Den svenska Finansinspektionen (FI) vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna från sin estniska systerorganisation.

– Vi har en pågående utredning och innan den är klar vill vi inte kommentera de uppgifter som estniska myndigheter gått ut med, säger FI:s presstalesperson Victoria Eriksson till SvD.

Det är därför oklart vilket brott som ska ha begåtts eller vem som ska ha begått det. Swedbanks aktie dök med över 2,5 procent när nyheten kablades ut.

Estniska Finantsinspektsioon säger i en skriftlig kommentar till SvD at det handlar om misstänkt brottslighet som upptäcktes den 28 oktober i år. I övrigt vill man inte lämna några kommentarer:

Annons
Annons

”Eftersom det har dykt upp tecken på kriminell verksamhet har Finantsinspektsioon beslutat att låta rättsväsendet ta över. Finantsinspektsioon samarbetar med åklagaren för att främja den straffrättsliga processen” skriver den estniska myndighetens pressavdelning.

Swedbank menar dock att uppgifterna som nu påverkar börskursen inte är nya.

– Som vi förstår det är den förundersökning som nu nämns samma utredning som vi fick kännedom om den 29 oktober. Den estniske riksåklagarens uttalande sig då i media. Vi samarbetar fullt ut med alla myndigheter som vill granska oss, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal till SvD.

Den utredningen handlar om att Swedbank tillåtit transaktioner från en rysk nyhetsbyrå som stått på EU:s sanktionslista sedan 2014.

För en vecka sedan sade Estlands nytillträdde finansminister Martin Helme att rysk säkerhetstjänst verkade ha utnyttjat Swedbank för att finansiera destabiliserande operationer i Europa.

Kritiken framfördes i en intervju med Di. Martin Helme ville dock inte svara på följdfrågor om sina anklagelser i intervjun med tidningen:

– De här utredningarna är på ett tidigt stadium så jag kan inte kommentera några detaljer, sa han då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons