Annons

Estlands ÖB: ”Ryssland uppträder som mobbare”

Estlands ÖB Martin Herem skräder inte orden om Rysslands agerande mot det mindre grannlandet.

– Ryssarna uppträder som en mobbare i skolan.

Ett exempel är återkommande kränkningar av estniskt luftrum.

Under strecket
Publicerad

Estlands ÖB Martin Herem är på Sverigebesök.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Estlands ÖB Martin Herem är på Sverigebesök.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Estlands ÖB Martin Herem är på Sverigebesök.
Estlands ÖB Martin Herem är på Sverigebesök. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Martin Herem har varit soldat hela sitt vuxna liv. Redan som 17-åring var han med och grundade den frivilliga försvarsorganisationen Estonian defence league, på tröskeln till Sovjetunionens sammanbrott. ÖB har han nu varit i drygt ett år.

Själv beskriver han sig på ett något annorlunda sätt:

– Jag är bara en enkel infanterist. Mitt mål är att använda alla förmågor jag har för att genomföra striden.

I vårt området gör dom saker som anständiga människor inte gör.

Martin Herem växte upp i en sovjetisk delrepublik. Nu har Estland varit med i försvarsalliansen Nato i 15 år, men lever ändå kvar i Rysslands skugga under Putinregimen. Det är så han ser det.

– Ryssland uppför sig som mobbare i ett klassrum (”bully boy behavior”), precis som vi har sett i Georgien och i Ukraina. Det är ingen pålitlig granne, säger Estlands ÖB.

Annons
Annons

På vilket sätt?

– I vårt området gör dom saker som anständiga människor inte gör.

SvD träffar generalmajor Herem under ett besök tillsammans med Sveriges ÖB Micael Bydén vid örlogsbasen i Berga.

Herem pekar på en karta över Estland. Allra längst norrut i Finska viken ligger den lilla ön Vaindloo. På en rak kurs mot St Petersburg. Här kränker ryskt flyg regelbundet estniska gränser.

– Det är väldigt bekvämt för dem att göra det, det tar bara nio sekunder att flyga över, men de gör det hela tiden. Förra året var det sex gånger. Det är nära Ryssland, men det är vårt territorium. När vi skickar en not och påpekar det här ignoreras det bara.

Ett annat exempel är att ryssarna genomför stora militärövningar nära Estlands gränser.

– För Ryssland är det okej att genomföra alla möjliga övningar med 100 000 soldater nära vår gräns. Men när vi genomföra övningar i Estland, med låt oss säga lettiska, amerikanska och tyska enheter, då anklagar ryssarna oss för att uppträda hotfullt nära deras gränser.

Hur ser du på det?

– Ryssland är retoriskt skickliga och får det till att det är de som är utsatta. De är mycket bra på det. De talar aldrig om sina militära förmågor. De är alltid bara oroade över våra aktiviteter. Men på vårt territorium kan vi göra vad vi vill. Vi förbereder oss för att försvara vårt land.

Annons
Annons

Ett tredje exempel på störande uppträdande är att Ryssland avlyser vattenområden I Östersjön för att genomföra robotskjutningar – och sedan inte gör det.

– Man får öva och skjuta missiler, men varför ska man störa den civila trafiken om man inte tänker öva. Det här är saker som gör att man inte kan lita på Ryssland.

Även utanför svenska kuster har rysk militär aviserat robotskjutningar och spärrat av restriktionsområden helt enligt regelboken, men även då utan att komma till skott.

– Nej, man behöver inte ens vara där, säger Sveriges ÖB Micael Bydén.

– Men Luftfartsverket måste leda om alla civil trafik. Vi kan inte öva i området. Det ställer till det i planeringen. Vi vet faktiskt inte om den ryska sidan tänker skjuta med sina system eller inte. De hittar hela tiden nya sätt att agera på.

Estlands ÖB har delat med sig av sina erfarenheter om ryskt ”bully boy”-uppförande till Micael Bydén.

– Jag ska inte ta hans ord i munnen, men jag har ingen anledning att ifrågasätta det han säger. Han säger precis samma sak till mig. Det är så här ryssarna gör, säger Bydén.

Som ÖB i Natolandet Estland är en avgörande fråga för Martin Herem om det går att lita på stöd från Nato och USA om något händer, särskilt med tanke på vad den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt om att alla Natomedlemmar måste förtjäna hjälp.

– Jag har inga tvivel på Nato, som militär litar jag på våra planer. Politiker kommer och går och har sin egen agenda, jag är inte så orolig, åtminstone inte ännu, svarar Martin Herem.

Bör Sverige gå med i Nato?

– Det är upp till Sverige att besluta. Om du frågar om jag vill att Sverige ansluter till Nato – absolut.

Varför?

– I dag är vårt samarbete mycket bra, vi delar samma värderingar, vi verkar i samma säkerhetspolitiska miljö. Jag tror inte att Sverige kommer att stå vid sidan och bara titta på vad som än händer. Jag vet inte på vilken nivå det blir men Sverige kommer att vara involverat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons