Annons

Etikettsråd: 3 frågor män inte ska ställa till kvinnor

Fråga om en dams ålder, är det okej? Ja, tycker SvD:s etikettexpert som menar att det är hög tid för den gamla regeln att dö ut. Men det finns andra frågor som definitivt bör undvikas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Vari bottnar oartigheten att fråga en dam om hennes ålder?

/Bo

Sofia Larsson: Visst är det knasigt att det anses oartigt? Det här är verkligen något som jag hoppas går ur tiden snart, om det inte redan har gjort det.

Jag är faktiskt lite osäker på hur pass levande denna etikettsregel är. När jag frågat runt i bekantskapskretsen är det ingen som kan dra sig till minnes att de blivit uppfostrade till att undvika frågan, eller fått en reprimand om de ställt den.

Men det är helt klart en föreställning som återfinns i såväl populärkultur som vardagen, om än skämtsamt. Min tanke är att det handlar om en slags felriktad omsorg, att en kvinna ska slippa lägga korten på bordet kring det ”skamliga” i att åldras. De som reagerar negativt på frågan gör det troligen ryggradsmässigt, de har lärt sig att det är ohyfsat och har inte lagt någon större tanke vid bakgrunden.

Annons
Annons

Varför det inte anses lika besvärande för män att åldras är en lite för stor diskussion för att ta upp i denna text. Istället nöjer jag mig med att konstatera att det kan finnas strategiska skäl för en kvinna att vilja vara vag kring sin ålder.

Ett konkret exempel: När IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, för några år sedan skickade ut 6 000 fiktiva arbetsansökningar fann de att sannolikheten att få svar från en arbetsgivare minskade efter 40 års ålder. Tendensen var starkare för kvinnor än för män.

I ett sällskap av människor som är väldigt konventionella och dömande kanske en kvinna riskerar att bli nagelfaren om hon uppger åldern. Det väcker frågor som huruvida hon ser bra eller sliten ut för sin ålder. Lever hon den livsstil som förväntas av henne? Har hon det förhållande, den bostad och så vidare, som hon ”bör” ha.

Karin Lövgren, universitetslektor vid Högskolan i Gävle, har forskat om föreställningar kring åldrande, ofta med ett kvinnligt perspektiv. Hon kallar det ovan beskrivna fenomenet för ”att hålla den sociala tidtabellen”.

– Det här bygger på idéer om normalitet. I vissa sammanhang kan det väcka frågan om man är i otakt med de andra, pekas man ut när någon frågar hur gammal man är?

När Karin Lövgren intervjuade äldre kvinnor med innehållet i deras garderober som utgångspunkt upptäckte hon en intressant sak.

– Mina informanter var noga med att tala om hur gamla de var. ”Jag är 90 och ett halvt”, kunde de säga. I det skedet av livet hade åldern fått en annan betydelse, det var en bedrift som de var stolta över, säger hon.

Jag tycker gott att du kan fråga damer du stöter på om deras ålder, om du anser att det är viktigt. Gör inte för stor affär av det bara, linda inte in det i hela den här kulturella uppfattningen om det skulle vara något fel eller oartigt – det blir så svårt för damen att svara på ett vettigt sätt efter det.

Det finns dock några frågor du ska undvika att ställa till kvinnor:

”Hur kan du vara singel?”

Frågan antyder att det skulle vara något fel med att vara singel och att det inte kan vara ett frivilligt val för en kvinna.

”Är du gravid?”

Om personen i fråga inte är det så blir det oftast, med all rätt, väldigt dålig stämning.

”Varför står ni här ensamma?”

Den här frågan ställs oftast i nattklubbsmiljö och riktar sig då till fler än en kvinna. Att anse att en grupp kvinnor ”står ensamma” är uppenbarligen ett gravt feltänk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons