Annons

Jenny Nordberg:Ett akut läge närmar sig för amerikanska kvinnor

Protester i samband med att republikaner i delstaten Missouri fick igenom ett abortförbud för åtta veckors gravitet.
Protester i samband med att republikaner i delstaten Missouri fick igenom ett abortförbud för åtta veckors gravitet. Foto: David A. Lieb/AP

Nej, hela USA kommer inte att totalförbjuda abort. Men det kommer att krävas ett rejält, varaktigt och synligt utbrott av ilska från amerikanska kvinnor för att hindra den extrema lagstiftning som redan nu arbetat sig långt fram i systemet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

NEW YORK Det är svårt för en medborgare i en demokrati att veta om och när det verkligen är ett nödläge av något slag som kräver att man reagerar. Det är ansträngande nog att ha ett hum om nyhetsläget och samtidigt få resten av det dagliga livet att rulla framåt.

Så när ska en samvetsgrann individ göra något mer än att likea, ge pengar, eller sätta en knapp på jackan? Eller att engagera sig i en förening, mejla en politiker och tålmodigt vänta på att rösta i nästa val? När är det dags att ta på sig skorna, gå ut på gatan och delta i någon form av massprotest; att hålla upp plakat och gallskrika?

Det senare, mer akuta stadiet, närmar sig nu allt snabbare för amerikanska kvinnor som vill behålla rätten att själva avgöra om och när ett embryo får växa inuti kroppen på dem. Oavsett hur det hamnade där.

Efter att Alabama i veckan röstade igenom ett totalförbud för aborter utan några undantag fick nu även republikanerna i Missouri i fredags igenom ett liknande förbud vid åtta veckors graviditet. Liksom abortförbuden på andra platser väntas en federal domare genast blockera lagen i väntan på bekräftelse – eller ett avslag – från Högsta Domstolen. Förbuden kan därför inte träda i kraft direkt.

Annons
Annons

Men dessa radikala förbudslagar skickas nu mot USA:s högsta domstol från minst åtta delstater, och fler kommer. Det var inte riktigt planen från det republikanska partiet – tanken var mer att det skulle fortsätta bli allt svårare att få abort och att den konservativa domstolen över längre tid skulle se till att det blev så. Fler restriktioner skulle införas, och de filosofiska diskussionerna om när livet verkligen börjar och kvinnors rätt att välja kunde tuffa vidare.

Men i och med de nya abortförbuden som antas är det på väg att gå alldeles för fort för både Trump och för de republikanska politiska strateger som planlägger presidentvalet 2020.

Nu går det i stället mot något som liknar slutscenen i amerikanska actionfilmer, där det alltid blir en våldsam uppgörelse mellan två parter. Och båda sidor håller som bäst på att beväpna sig för en ordentlig strid.

Om Högsta domstolen faktiskt avskaffar aborträtten från 1973 skulle det innebära att USA vore det enda västerländska landet (förutom Malta) där kvinnor inte har rätt till abort. I stället skulle det hamna i ett sällskap med länder som El Salvador, Guatemala, Kongo och Angola, där abort är helt förbjudet även när kvinnan riskerar att dö, har blivit våldtagen, eller bär på ett foster med svåra skador.

Inför den utsikten är det på riktigt att det blir en avgörande valfråga och att kvinnor – och män – marscherar mot Washington D.C. Inte i hundratusental den här gången, men i miljontal. Samt kanske till och med att utländska vänner (eller invandrade journalister) skulle flyga in för att göra dem sällskap.

Annons
Annons

Sex av tio amerikaner – inklusive republikaner, i republikanskt dominerade delstater - vill nämligen fortfarande att abort ska vara tillåtet i de flesta fall. Högsta domstolen avgör ju själva om och när de ska ta upp något, och juridiska bedömare tror därför inte att HD kommer ha lust att ta tag i abortfrågan i denna explosiva form förrän runt 2021. Men det också hända redan nästa år.

Det kan ju förefalla fortfarande vara ganska långt bort, men i lagstiftnings-tid räknat i USA motsvarar det mer något som liknar en halvtimme. Utmaningen för de organisationer som länge varnat för att aborträttigheterna har urholkats är nu att hålla i det raseri som väckts hela vägen fram till avgörandet.

Under tiden försöker också de som länge har varit engagerade för att hjälpa kvinnor påminna om att logistiken redan finns på plats för när och om krisen blir ett faktum. Det är den ju redan för kvinnor i många delar av landet där det i praktiken gjorts omöjligt att få en abort utförd.

Planned Parenthood har också redan nu frivilliga ledsagare som skyddar kvinnor från fysiska och verbala attacker utanför lagliga abortkliniker där abortmotståndare samlas.

Amerikanska läkare som stöttar kvinnors rätt till abort påminner också om att det går att göra medicinsk abort med hjälp av piller som man tar själv, om en oönskad graviditet inte har hunnit gå får långt och kräver ett kirurgiskt ingrepp. Små tabletter, även om de måste skrivas ut av läkare, ryms i små kuvert. Det är inte orimligt att föreställa sig att kvinnor i liberala delstater i snart skulle behöva väldigt många recept utskrivna och sedan börja posta väldigt många brev till släkt och vänner i andra delar av landet.

Före 1973 fanns hemliga nätverk som hjälpte kvinnor som behövde göra kirurgisk abort men inte själv hade råd eller möjlighet. I dag finns till exempel The National Network of Abortion Funds; frivilligorganisationer som stöttar kvinnor på platser där det är svårt att få en abort utförd med pengar, tåg- och flygbiljetter, logistik och husrum så att de kan få hjälp på andra ställen.

De finns i 41 delstater och hjälpte nästan 30 000 kvinnor förra året. Det ger en indikation om hur det ser ut redan nu, och vilka enorma resurser som skulle krävas för att utöka verksamheten. Om hela delstater tillåts införa abortförbud kommer det krävas betydligt mer än frivilligarbetare och sporadiska donationer – det kommer att krävas regelrätta luftbroar för att få ut kvinnor därifrån.

Där är vi inte ännu. Men den senaste veckans uttryck för raseri hos kvinnor i USA ger en föraning om hur slutstriden kommer att se ut – och att den just har ryckt betydligt närmare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons