Annons

Terroroffer fick söka 130 tillstånd – för minnesmärke

På söndagen högtidlighöll Frankrike minnet av de omkomna i terrorattackerna för exakt ett år sedan. För överlevande från dåden och anhöriga till de döda är livet en konstant kamp mot både myndigheter och den förtärande, glödande sorgen som aldrig någonsin kommer att släckas.

Under strecket
Publicerad
Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 4
Foto: Christophe Petit Tesson/APBild 2 av 4
Foto: Michel Euler/APBild 3 av 4

Två överlevande från Bataclan har tecknat seriealbum om terrordåden.

Foto: Teresa KüchlerBild 4 av 4
Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 1
Foto: Thibault Camus/AP

President Francois Hollande och Paris borgmästare Anne Hidalgo gick på söndagen till var och en av de sex platser som terroristerna slog till mot för ett år sedan: fotbollsstadion Stade de France i utkanten av Paris centrum, en rad restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement och så konserthuset Bataclan i samma område. Där mötte de anhöriga och överlevande, och höll tysta minuter för dem som förlorade sina liv i attentaten.

Vid varje plats avtäcktes också en minnesplakett med namnen på de omkomna. Inför årsdagen hade de anhöriga bett om en lågmäld och respektfull ceremoni – utan storvulna tal eller försök att plocka politiska poäng.

Ett år efter att de islamistiska terroristerna mördade totalt 130 människor den 13 november förra året, så befinner sig fortfarande ett tjugotal av de överlevande på sjukhus.

Annons
Annons
Foto: Christophe Petit Tesson/APBild 1 av 2
Foto: Michel Euler/APBild 2 av 2

Elva personer bor hemma igen, men har komplicerade skador och åker in och ut till sjukhuset för nya operationer. Omkring 600 personer kan på grund av allvarliga depressioner och andra psykiska problem inte leva och arbeta som före attackerna. Ännu fler är de som försöker gå vidare men måste vänja sig vid kroniska, fysiska handikapp och en glödande sorg för resten av livet.

Foto: Christophe Petit Tesson/AP

Många samlas i anhörigorganisationer där de kan dela sina tankar med andra som drabbats, men också tillsammans sköta kontakten med myndigheterna och kräva hjälp med det vardagliga – advokatkostnader, sjukvård, psykologhjälp, handikappanpassade hem.

– Det krävdes 130 olika tillstånd för att få placera minnesplaketterna på plats i dag, administrationen slukar massor med tid och kraft, säger Georges Salines, som är talesperson för anhöriggruppen 13onze15 – alltså ”13elva15”, för den 13 november 2015. Hans dotter Lola dog på Bataclan.

Foto: Michel Euler/AP

Salines berättar att de kämpat för och lyckats med att övertyga politikerna att skapa en ny enhet inom statsadministrationen: ”sekretariatet för hjälp till offer för terrorism”. Idag kan hjälpen till de anhöriga se olika ut beroende på var man bor i Frankrike, eftersom lokala socialtjänsters instruktioner inte är desamma överallt. En del får psykiatrisk vård men har sedan inte råd med medicinerna de ordinerats.

Annons
Annons

Två överlevande från Bataclan har tecknat seriealbum om terrordåden.

Foto: Teresa KüchlerBild 1 av 1

Andra kan inte hitta lägenheter som är anpassade för rullstolsburna. Flera av de anhöriga har ännu inte, ett år efter dåden, fått sina barns kvarlevor så att de kan begrava dem. Georges Salines och hans organisation diskuterar också hur polisen och militärpolisen kunde ha agerats annorlunda den kvällen.

– Det gick en tid mellan skjutningarna mot uteserveringarna och morden på Bataclan. Polisen visste alltså att det fanns beväpnade män som körde runt i det 11:e arrondissementet. Hade det funnits ett larmsystem som genast satte igång i polisens alla kanaler så hade man kanske kunnat sända poliser och militärpoliser snabbare till Bataclan, och stoppa det som hände där.

Två överlevande från Bataclan har tecknat seriealbum om terrordåden.
Två överlevande från Bataclan har tecknat seriealbum om terrordåden. Foto: Teresa Küchler

Så småningom ska ett litet minnesmonument över alla offren ställas i den berömda kyrkogården Père Lachaise i Paris, där storheter som Marcel Proust, Oscar Wilde, Maria Callas och Jim Morrison ligger begravda.

För de drabbade finns dock inget avslut, ingen vardag att återvända till. Två överlevande från Bataclan har tecknat seriealbum om vad som hände på konserten och runtom i Paris den natten. Det är våldsamma serierutor fyllda med blod och bomber, men också ett försök att beskriva det som hände före: tecknade anklagelser mot Frankrikes bombningar av Syrien och anklagelser mot Europas poliser, som fångade de redan före dåden misstänkta terroristerna i gränskontroller men lät dem passera.

Och så tecknar de också det som hände efter. Rädslan, och den nattsvarta sorgen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons