Annons

Ett av fyra barn i Irak i fattigdom efter kriget mot IS

Många barn i Irak har fått avbryta sin utbildning under kriget mot IS. På bilden som togs i slutet av förra året syns en flicka som flytt från Mosul till Arbil i den kurdiska regionen i norra Irak.
Många barn i Irak har fått avbryta sin utbildning under kriget mot IS. På bilden som togs i slutet av förra året syns en flicka som flytt från Mosul till Arbil i den kurdiska regionen i norra Irak. Foto: Felipe Dana/AP/TT
TT-Reuters
Publicerad

Kriget mot jihadiströrelsen IS i Irak som förklarades vunnet i december har slagit hårt mot landets barn. Ett av fyra barn lever i fattigdom, och fyra miljoner är beroende av bistånd, enligt FN-organet Unicef.

Tre miljoner barn har fått avbryta sin utbildning under kriget. FN räknar till 150 attacker mot skolor samt 50 attacker mot vårdinrättningar och vårdpersonal sedan 2014. Hälften av landets skolor behöver nu repareras.

På måndag inleds en internationell mässa i Kuwait som ska hitta investerare till återuppbyggnaden av landet. Iraks regering har som målsättning att ta emot utländska investeringar på omkring 100 miljarder USA-dollar, motsvarande drygt 800 miljarder svenska kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons