Annons

”Ett bedrövligt slöseri med skattepengar”

Rosenbad i Stockholm.
Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Myndighetschefer som slutar och förflyttas till regeringskansliet fortsätter att plocka ut miljonlöner. Nu efterfrågas ändringar på reglerna från flera håll.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiets Linda Ylivainio.

Foto: Naina Helen Jåma/TT Bild 1 av 2

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 2 av 2

Centerpartiets Linda Ylivainio.

Foto: Naina Helen Jåma/TT Bild 1 av 1

Landshövdingen i Kalmar, Thomas Carlzon, fick sparken efter att ha betalat svarta löner till anställda som serverat på hans privata fester, men får fortsätta som generaldirektör på regeringskansliet med en månadslön på drygt 100 000 kronor.

Håkan Wåhlstedt avgick som landshövding i Västmanlands län efter att ha erkänt att han två gånger stulit vin från representationsförrådet, men han har fortsatt på regeringskansliet med 93 000 kronor i månadslön.

Det här – och flera andra fall som SvD berättat om – får nu politiker att reagera starkt.

– Det är minst sagt uppseendeväckande och alarmerade, och ett bedrövligt slöseri med skattebetalarnas pengar, säger Linda Ylivainio, Centerpartiets talesperson i konstitutionella frågor.

Centerpartiets Linda Ylivainio.
Centerpartiets Linda Ylivainio. Foto: Naina Helen Jåma/TT
Annons
Annons

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

Flera nuvarande generaldirektörer på regeringskansliet har erkänt att de begått brott under tiden som myndighetschef. Regeringskansliet försvarar sig med att åklagare inte väckt åtal i något fall, men det sticker ändå i ögonen, menar Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.

– Det verkar inte spela någon roll varför man hamnar på regeringskansliet, utan man får full lön hela tiden. Blir man flyttad för att man inte skött sitt uppdrag eller rent av begått ett brott är det inte rimligt som systemet funkar nu.

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby.
Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby. Foto: Maja Suslin/TT

Svenska kraftnäts före detta generaldirektör Ulla Sandborgh avgick i februari, efter att ha anställt höga chefer utan ordentlig säkerhetsprövning. Då började hon på regeringskansliet, och säger nu till SvD att ”Jag gör ingenting just nu, utan det går diskussioner kring vad jag ska göra och det har det gjort ett tag”.

– Det låter som att regeringskansliet inte har användning för flera av de här personerna, och det är svårt att använda en person som brutit mot regelverket. Det borde finnas ett omställningssystem så att hon kan ta ett annat jobb, säger Mia Sydow Mölleby.

Reglerna är inte nya – systemet för avgående myndighetschefer har länge fungerat på ett liknande sätt.

– Jag har sett detta under både Reinfeldt och Löfvens regeringar, säger Linda Ylivainio.

Ett argument för systemet är att det ger en stark anställningstrygghet för myndighetscheferna, som inte behöver oroa sig för sin personliga inkomst när de fattar svåra beslut.

– Det håller till viss del, om myndigheten görs om ska man inte behöva gå på dagen och bli av med inkomsten. En bra lösning vore ett avtrappningssystem där man skulle kunna få hela ersättningen ett tag för att sedan minska den, säger Mia Sydow Mölleby.

Både Mia Sydow Mölleby och Linda Ylivainio menar att reglerna bör ses över.

– Vi har all anledning att sakligt och konstruktivt granska dagens regelverk. Om den politiska viljan finns är det en smal sak för regeringen att ta tag i, säger Linda Ylivainio.

SvD har också ställt frågan till Moderaterna och Sverigedemokraterna, som inte har återkommit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons